Pátek, 29. března 2024

Plus pro YTONG, plus pro stavebníky

Společnost Xella uvedla na trh pórobetonové tvárnice pro obvodové zdivo Theta+ a Lambda+, které umožňují stavět domy v nízkoenergetickém nebo téměř pasivním standardu, to vše při zachování preferovaného konceptu jednovrstvého zdiva.

Plus pro YTONG, plus pro stavebníky

V současnosti jsme svědky řady opatření, jež souvisejí nebo se projevují v udržitelném stavění, důrazu na úspory energie nebo příklonu k energeticky pasivním či dokonce aktivním domům. Tento dlouhodobě prospěšný vývoj nelze zastavit a změny na roky dopředu jsou už narýsovány. Jen si připomeňme novou evropskou směrnici EPBD 2020 (Energy Performance Building Directive), kterou nyní přijímají všechny národní legislativy (v Česku ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov). Hlavní poselství a význam přísnější legislativy spočívá v tlaku na zlepšování tepelněizolačních vlastností obvodových konstrukcí.

Směrnice EPBD například vytýčila cíl stavět od roku 2020 domy s potřebou energie blízkou nule a zároveň stanovila nároky na snížení potřeby primární energie, tzn. energie zabudované v domech o 20 %.

S jednovrstvým zdivem na hranici pasivního standardu

Společnost Xella na tyto trendy reaguje, ale do určité míry je i jejich nositelem. V České a Slovenské republice nyní nabízí nové řešení pro jednovrstvé konstrukce splňující přísnější normy a zavedla produktovou řadu označenou +.

Nové produkty YTONG Theta+ a YTONG Lambda+ mají vylepšené tepelněizolační vlastnosti. Klíčový parametr pro jejich posuzování představuje součinitel prostupu tepla U, respektive tepelný odpor R. Tabulka uvádí parametry vybraných pórobetonů nové řady a příslušné tloušťky.

Společně s uvedením nových produktů Xella prezentuje i nový rozměr pro Lambdu+ (450 mm). Dosahovanými parametry se prakticky dostává na hranici pasivního standardu při jednovrstvém zdění. Navíc nabízí řešení obvodové zdi v nejrozšířenějším rozměru, a to s lepšími hodnotami R a U než podobné výrobky na trhu. YTONG Theta+ v tloušťce 500 mm už spadá do pasivního standardu zcela jednoznačně.

MEZITITULEK: Vývoj jako předpoklad úspěchu

Uvedení nové produktové řady s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi podmiňuje několik skutečností. Na prvním místě stojí vysoká kvalita produkce a přísná kontrola každé vyrobené palety. Další vliv se projevuje v neustálém vylepšování receptur, které posouvají hranice pórobetonu YTONG. Koncern Xella disponuje také vlastním vývojovým centrem v německém Emstalu, jež znamená zásadní prvek v procesu hledání efektivnějších řešení.

Novinka dále signalizuje významný posun ve výrobě společnosti Xella v České republice a na Slovensku. Zatímco norma předepisuje zhoršení tepelněizolačních vlastností u pórobetonu při praktické vlhkosti o 20 %, u výrobků YTONG byl naměřen a certifikován vliv praktické vlhkosti na tepelněizolační vlastnosti pouze 5 %. Xella tak klade na svou produkci podstatně přísnější hlediska než norma a také než většina výrobců pórobetonu na trhu. Nechává si rovněž svou produkci pravidelně a dobrovolně certifikovat nezávislými autoritami v oboru - například Centrem stavebního inženýrství Praha. Díky těmto skutečnostem dosahuje pórobeton YTONG lepších tepelněizolačních vlastností než jiný pórobeton.

Diskuse o energetické náročnosti jsou věčné, ovšem v poslední době nabírají zásadní dynamiku. Ceny prakticky všech energií rostou rychle a především z dlouhodobého hlediska tak jednoznačně, že finanční nároky na provoz budov se stávají stále důležitějším faktorem při projektování a výstavbě budov. S vývojem jdou ruku v ruce nové trendy ve společnosti, kdy se nemalá část populace více zajímá o životní prostředí a neváhá jej aktivně chránit. S tím se zpřísňuje legislativa - přicházejí revize národních norem, ale také směrnic a nařízení Evropské unie.

Společnost Xella se domnívá, že právě nová produkce vnáší výrazné plus do celé problematiky, na jejímž konci může být naplnění konceptu trvale udržitelného rozvoje.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů