Čtvrtek, 28. března 2024

Dánské velvyslanectví uspořádalo v Brně seminář o energeticky šetrných řešeních v praxi

V rámci předsednictví Rady EU uspořádalo Dánské velvyslanectví seminář "Zelená inspirace z Dánska" na téma energeticky šetrných řešení. Využilo tak bohatých dánských zkušenostní z oblasti zelených technologií a jejich implementace do praxe. Seminář se konal v Brně za přispění Vysokého učení technického a pod oficiální záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

Dánské velvyslanectví uspořádalo v Brně seminář o energeticky šetrných řešeních v praxi

Účastníci z řad státních institucí, soukromých firem a odborné veřejnosti měli možnost si poslechnout přednášející jak ze samotného Dánska, tak z tamních firem Velux a Grundfos, jež úspěšně působí v České republice a mají značné zkušenosti s energetickými úsporami a snižováním energetické náročnosti.

"Naším dnešním cílem je podpořit zelené myšlení a chování v České republice. Dánsko stojí v popředí zelené Evropy. Upřímně doufám, že tento seminář pomůže posilnit úspěšnou spolupráci mezi českými a dánskými experty, společnostmi a ostatními příslušnými orgány.", uvedl ve své zahajovací řeči dánský velvyslanec Ole Moesby.

Seminář byl rozdělen do dvou tematických okruhů. První blok se specializoval na energetické úspory v komerční a průmyslové sféře. Pomocí kombinace konkretních příkladů úspor prezentovaných zástupci firmy Grundfos a přiblížení dánských historických zkušeností a modelů se podařilo konkretizovat možné cesty dalších energetických úspor v České republice.

Odpolední část semináře byla zaměřena na snižování energetické náročnosti budov. O novinkách a zajímavostech z tohoto oboru informovali zástupci společnosti Velux, konkrétně na koncepci aktivního domu, na jehož základě se prezentovaly konkrétní opatření fungující v praxi. Současně blok seznámil přítomné účastníky semináře se zkušenostmi s implementací směrnice EPBD II v Dánsku. V neposlední řadě byly představeny nejvýznačnější dánské energeticky šetrné stavby, které mohou sloužit jako cenný zdroj inspirace.

Zelená inspirace z Dánska aktivně vybízela účastníky k debatě o zmíněné problematice. Této možnosti bylo hojně využíváno rámci diskuze řízené moderátorem doc. Ing. Jiřím Hiršem, CSc. z VUT, stejně tak i v průběhu společného oběda v prostorách fakulty.

Prezentace ke stažení:

Ing. Petr Jelínek (MBA), generální ředitel Grundfos ČR: Dánské zelené technologie - skrytá příležitost

Erik Gudbjerg, generální ředitel Lokal Energi : Dánský model pro efektivní využívání energie

Lisbet Braemer- Jensen, zakladatelka iniciativy Act NOW: Implementace energeticky šetrných řešení s udržitelným a okamžitým dopadem

Kurt Emil Eriksen, CSR & Public Affairs, VELUX: Implementace směrnice EPBD II podle dánské zkušenosti

David Brož, generální ředitel Velux ČR; Klára Bukolská, architektka, Velux ČR: Koncepce Aktivního domu

Steffen Petersen, Ingeniorhojskolen, Univerzita Aarhus: Nejvýznamnější energeticky šetrné stavby v Dánsku

Casper Andersen, Federace dánského energetického průmyslu: Příběh dánské energetiky

Ing. Jan Zapletal, specialista energetických auditů, Grundfos ČR: Snižování energetické náročnosti komerčních a výrobních budov

Pawel Wargocki, Dánská technická univerzita: Výhody plynoucí z investice do kvality vnitřního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů