Pátek, 19. dubna 2024

Energetická směrnice a bydlení

Energetická směrnice a bydlení

Jakou podporu nabízí či připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), příp. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) v oblasti výstavby či oprav bytových domů s ohledem na zavedení směrnice EU o energetické náročnosti budov (EPBD II)?

A budou obce a města v dalším programovém období (2014-2020) moci využívat i tzv. evropské peníze na výstavbu či rekonstrukce veřejných budov či bytových domů s nízkoenergetickým účinkem?

PODMÍNKY NÁRODNÍ PODPORY

Vláda vloni schválila Koncepci bydlení ČR do roku 2020 (dostupná na www.mmr.cz/Bytova-politika), která obsahuje také úkoly, do konce tohoto roku (či průběžně):

vytvořit stabilní nástroj podpory snižování energetické náročnosti bydlení;

zakotvit motivační prvek, který povede k dosahování vyššího energetického standardu do všech programů podpory výstavby a rekonstrukcí;

revidovat stávající programy podpory revitalizace bytového fondu a navrhnout jednotný program pro bydlení s cílem zvýšit komplexnost rekonstrukcí a maximálně snižovat energetickou náročnost.

K otázce na stávající podporu ze strany MMR nám Veronika Kadlecová z odboru komunikace sdělila: >>Součástí podmínek při poskytnutí podpory na rekonstrukce a modernizace bytových domů jsou požadavky na energetickou náročnost budov. Budova musí splňovat požadavky pro třídu B podle vyhlášky upravující energetickou náročnost budov.<<

Jana Marešová, ředitelka sekce marketingu SFRB upřesňuje: >>Vzhledem k tomu, že nejpozději od 9. ledna 2013 bude nutné používat příslušná ustanovení EPBD II na veřejné i ostatní budovy, zakotvili jsme do nových i novelizovaných programů podpory bydlení jako motivační prvek výhodné úvěry a nejlevnější záruky na trhu s úrokem již od 2 %, pro opravy i s nižším úročením.<< Úrok má být fixován po celou dobu splácení, kterou lze nastavit až na 30 let, výše úvěru pro výstavbu je stanovena až na 70 % uznatelných nákladů a v programu na opravy až na 90 % uznatelných nákladů.

>>Snižování energetické náročnosti budov je závazné směrem k daným předpisům a plnění zodpovědného přístupu k energetickým zdrojům a životnímu prostředí a mělo by být i bytostným zájmem vlastníků a uživatelů, s ohledem na výdaje za bydlení, které z více než poloviny tvoří právě náklady na energie,<< dodává Jana Marešová s tím, že bude připraven návrh programu Panel 2013+, který by vláda mohla projednat v červnu.

EVROPSKÉ FONDY 2014-2020

>>V souladu se strategií Evropa 2020 budou evropské fondy preferenčně podporovat investice vedoucí ke snižování produkci skleníkových plynů, zejména CO2. Nadále bude sice platit dramatické omezení výstavby k bydlení, ale výstavba nových bytů nemusí být vyloučena, jestliže bude projekt součástí širší strategie např. v sociálně vyloučených lokalitách,<< říká Jana Jabůrková, ředitelka odboru komunikace MMR.

Větší šance se skýtá projektům rekonstrukcí veřejných budov či bytových domů, jež sníží energetickou náročnost provozu. Další možností bude podpora zvyšování účinnosti využívané energie a podpora její výroby z obnovitelných zdrojů. >>Vzhledem k omezeným veřejným zdrojům a specifickým pravidlům platným pro poskytování evropských dotací však vlastníci nemovitostí nemohou počítat s masivní a plošnou podporou. Vyšší šanci na úspěch budou mít zřejmě objekty v zaostalejších regionech a lokalitách ohrožených sociálním vyloučením,<< dodává Jana Jabůrková.

AUTOR: SIMONA DVOŘÁČKOVÁ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů