Čtvrtek, 28. března 2024

Energeticky nenáročné stavby z odpadu: Udržitelná samostatnost pro každého

Energeticky nenáročné stavby z odpadu: Udržitelná samostatnost pro každého

Udržitelnou samostatnost pro každého představují stavby Michaela Reynoldse, přezdívaného též architekt odpadu. Jedna taková by pro veřejnost mohla vyrůst i v Praze-Troji.

Obrázky nízkoenergetických nebo pasivních domů běžně vídáme ve sdělovacích prostředcích či >>in natura<<. Avšak jak si představit budovy s téměř nulovou spotřebou energie, které mají v našich městech a obcích vznikat od roku 2019 v případě novostaveb veřejných budov a o něco později bytových domů?

Fotografie ukazují interiér a exteriér jednoho z obydlí (tzv. zemělodí), která ve vysokohorské poušti Nového Mexika, ale i jinde po světě včetně Evropy, staví architekt Michael Reynolds. Jejich základním stavebním materiálem jsou plechovky, skleněné a PET lahve, staré pneumatiky, igelitové tašky, jíl a cement. Lze je budovat v různých klimatických podmínkách a různé náročnosti provedení. Architekt je se svým týmem a se zapojením místních obyvatel pomáhá stavět i v oblastech postižených přírodními živly, kde jsou využívány také coby školy.

Tyto stavby fungují jako samostatné energeticky udržitelné jednotky, jejichž provozní náklady a energetická náročnost jsou podle zveřejněných informací téměř nulové. Představují variantu i pro případ, že by na Zemi došlo k vyčerpání neobnovitelných zdrojů.

UDRŽITELNOST PRO KAŽDÉHO

Stavby disponují vlastním zdrojem energie (vítr, slunce), vody (filtrovaná a později recyklovaná dešťová voda), tepla (tepelná hmota) a vlastní kanalizací na způsob kořenové jímky. Mohou stát kdekoliv, kde lze mít nezastíněnou jižní stranu.

>>Náš koncept funguje,<< říká Michael Reynolds. >>Nepotřebujeme nukleární energii, ani nemusíme podkopávat zem, abychom dostali plyn. Chtěl bych svoji zkušenost zprostředkovat všem lidem, aby věděli, že se nezávisle na ekonomické či politické situaci mohou mít dobře. V suchých zemích, ve vlhkých zemích, rozvinutých i nerozvinutých,<< dodává.

Vloni, při své první návštěvě ČR, projevil pražský magistrát zájem, aby architekt podobnou stavbu projektoval v ZOO či Botanické zahradě v Praze-Troji, jako informační středisko i turistickou zajímavost. Zatím není známo, zda se v rozpočtu hlavního města najdou nutné prostředky.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů