Úterý, 16. dubna 2024

Úsporné stavebnictví dostalo ránu od prezidenta Klause

Úsporné stavebnictví dostalo ránu od prezidenta Klause

Prezident Václav Klaus dnes vetoval novelu zákona o hospodaření energií. Ta má zavést postupné zvyšování energetických standardů pro budovy i rekonstrukce a vytvořit tím předvídatelné prostředí pro české stavebnictví. Rozšiřuje také využití průkazů energetické náročnosti budovy, které lidem pomohou vybrat si energeticky a tedy i fianančně nenáročné bydlení.

Prezident tímto krokem negoval právní normu, na jejíž přípravě se dva roky společně s ministerstvem průmyslu a obchodu podíleli odborníci, zástupci energeticky úsporného stavebnictví a dalších subjektů, a která transponuje evropskou směrnici o energetické náročnosti budov.

Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy, která sdružuje na 180 firem z oblasti energeticky úsporného stavebnictví, se k dnešnímu prezidentovu rozhodnutí staví kriticky: "Prezident svým rozhodnutím komplikuje přípravu českého stavebnictví na budovy ve vyšším energetickém standardu. Trend stavět energeticky úsporně je logickou reakcí na neustále rostoucí ceny energie. Novela zákona správně nastavuje přechod k vyšším energetickým standardům v postupných krocích, což umožňuje stavebnímu průmyslu a návazným odvětvím se na tyto změny připravit."

Holub dodává: "Prezident navíc použil chybné argumenty, zřejmě si novelu pořádně nepřečetl. Novela nikoho nenutí rekonstruovat dům, pokud nechce. Pouze, pokud se sám rozhodne uspořit energii, nastavuje podmínky takové, aby rekonstruované části domu provedl na tzv. nákladově-optimální úrovni, která pro něj znamená optimální úsporu energie vůči vynaloženým prostředkům na investice."

Veto nyní musí přehlasovat poslanci většinou 101 hlasů. Příští sněmovní schůze bude na začátku září. Věříme, že poslanci snahu o lepší budovy nezkomplikují, a že zákon bude nakonec schválen.

Kontakt:
Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace
tel.: 774 422 910, email: jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů