Čtvrtek, 18. dubna 2024

Žáci se v Ekocentru PALETA naučí stavět ze slámy

Žáci se v Ekocentru PALETA naučí stavět ze slámy

Od září se v Pardubickém kraji rozeběhnou environmentální vzdělávací programy proškoly, na jejichž realizaci získalo Ekocentrum PALETA dotaci téměř 6,41 milionů korun z evropských fondů a státního rozpočtu ČR. Žáci si během nich takénapříklad vyzkouší, jak se staví dům ze slámy.

Projekt Environmentální vzdělávání a výchova v Pardubickém kraji realizovaný od 1. červencetohoto roku se totiž zaměřujemimo jiné i na rozvoj konkrétních znalostí a dovedností z technických oborů ana manuální zručnost žáků. V oucmanické pobočce ekocentratak bude například mezistávající ekovýchovné vzdělávací programy zařazen zcela nový program, v němž se žáci nejen teoreticky dozvědí o možných materiálech a postupech stavby ekologického domu, ale dokonce si stavbu v modelové situaci i sami vyzkouší. "Se stavbou slaměného domu mám bohaté zkušenosti, sám jeden s pomocí mé rodiny a přátel stavím. Momentálně na něm probíhají dokončovací práce," svěřil se lektor a ředitel pobytového střediska ekologické výchovy Pardubického kraje v Oucmanicích, Mgr. Miroslav Míkovec. "Letos v létě jsme pro dobrovolníky zorganizovali hned několik stavebních workshopů. Program tak okořením mnoha historkami z realizace stavby a kromě fotodokumentace si žáci budou moci prohlédnout i téměř hotový dům,"dodal lektor a stavitel.

Z dalších rukodělných ekovýchovných vzdělávacích programů nabízí EkocentrumPALETA školámve třech svých pobočkáchv Pardubicích, Chrudimi a v Oucmanicích například i programy zaměřené na staré řemeslné dovednosti jako je zpracování vlny, pečení v peci, včelaření atp. Realizace ekovýchovných programů se rámci projektu rozeběhne už od září. Ekocentrum nyní rozesílá školám nabídky ekovýchovných vzdělávacích programů a zájemci si mohou vybírat a objednávat z bohaté nabídky programů i prostřednictvím webových stránek Ekocentra PALETA.

Více se dozvíte v rubrice Programy na webových stránkách ekocentra, www.paleta.cz.

Autor: Mgr. Blanka Krčmářová, email: blanka.krcmarova@paleta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů