Sobota, 20. dubna 2024

Odborníci si přejí přehlasování veta Václava Klause

Odborníci si přejí přehlasování veta Václava Klause

Sněmovna bude možná už zítra jednat o vetované novele zákona o hospodaření energií. Postupné zvyšování energetických standardů v budovách a rozšíření využití průkazů energetické náročnosti, pro které tato novela nastavuje rámec, má širokou podporu nejen mezi experty, ale i komerčním sektorem.
Šance pro budovy přináší několik konkrétních vyjádření k novele:
Hanuš Němeček, výkonný ředitel realitní kanceláře RE/MAX:
"Průkazy energetické náročnosti poslouží jako důležité informace pro kupující či nájemce. Ti snadno zjistí skutečné provozní náklady na energie v dané nemovitosti. Do současnosti byli kupující odkázáni pouze na informace od prodejce a existovala jen minimální možnost tyto skutečnosti ověřit. Mnohdy se tak stalo, že nájemce nebo nový majitel nemovitosti byl, po zaslání vyúčtování za energie, nemile překvapen. To se díky energetickým štítkům změní."
Skanska Reality zákonné termíny na zvyšování energetických standardů s ohledem na tržní situaci považuje sice za ambiciózní, ale implementaci evropské směrnice novelou zákona o hospodaření energií považuje za krok správným směrem.
Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Prodeje a marketingu Skanska Reality:
"Uvítali bychom také rozjezd informační kampaně, která by pomohla zvýšit povědomí o energeticky úsporných budovách tak, aby kupující zavnímal dlouhodobé výhody, které mu energeticky úsporné bydlení přináší a byl ochoten akceptovat vyšší počáteční investiční náklady." [1]
Jaroslav Maroušek, předseda Pracovní skupiny EPBD Hospodářské komory ČR; ředitel SEVEn Energy s.r.o.
"Tolik diskutované náklady na pořízení průkazu nejen že jsou zbytečně přeháněné (uvádí se až 20 tis. Kč na byt v bytovém domě namísto reálných 1 až 3 tis. Kč na byt), ale hlavně ve srovnání s platbami za nákup, nebo pronájem představují nepatrnou cenu za velmi užitečnou informaci pro kupujícího či nájemce. Pokud nebudete mít k dispozici porovnání a omylem si vyberete byt v domě s vysokou energetickou náročností, můžete za energie už první měsíc zaplatit víc, než je cena energetického průkazu připadající na jeden byt."
Tomáš Fendrych, technický ředitel Stavebního bytového družstva Praha
"Jako správce mnoha bytových domů různých konstrukcí a v různém stádiu jejich životnosti vítáme nastavení jednotných pravidel zaměřených na snižování energetické náročnosti budov v novém horizontu 2020, v souladu s evropskými směrnicemi. Průkaz energetické náročnosti budovy však musí být jednoznačný a jednoduchý. To musí ohlídat Ministerstvo průmyslu a obchodu ve své vyhlášce."
Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy zastupující na 180 firem z oblasti energeticky úsporného stavebnictví:
"Novela zákona transparentně formulovanými požadavky určuje směr budoucího vývoje stavebnictví. Umožňuje tak firmám se řádně na změny připravit, významně posílit svoji konkurenceschopnost a tím i obstát na mezinárodním trhu. A fungující firmy, které se nebojí investovat a zaměstnávat nové lidi, naše ekonomika velmi potřebuje."
Prof. Ing. Jan Tywoniak, CSc., Fakulta stavební ČVUT v Praze:
"Studenty učíme navrhovat budovy s desetinovou spotřebou energie oproti dosavadním. Taková řešení odpovídající vývoji techniky přitom neznamenají žádnou újmu kvalitě architektury. Je nanejvýš potřebné pro jednotlivého vlastníka domu i pro společnost jako celek, aby byly energetické vlastnosti srozumitelným způsobem vyjádřeny."
Česká komora architektů (ČKA) ve společném prohlášení Davida Mareše a Tomáše Bezpalce:
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů