Pátek, 29. března 2024

Rychlost a ekologie v technickém konceptu

Rychlost a ekologie v technickém konceptu

V konstrukcích stěn a stropů nové mateřské školy v Olomouci byly použity Steico nosníky, které jsou opláštěny sádrovláknitými deskami FERMACELL.

Použitý konstrukční systém se sádrovláknitými deskami FERMACELL kombinuje základní výhody těchto desek a dřevěných I-nosníků - energeticky úsporné a k životnímu prostředí maximálně ohleduplné stavebnictví s dokonalými izolačními vlastnostmi, vysokou stabilitu, nosnost, pevnost, odolnost proti nárazům a požární odolnost stěn a konstrukcí s těmito materiály.

Konstrukce se sádrovláknitými deskami FERMACELL a nosníky či dřevovláknitými tepelnými izolacemi jsou certifikované a úspěšně prošly požárními zkouškami.

SOUČÁST INTEGROVANÉHO PLÁNU MĚSTA

V olomoucké Rooseveltově ulici investovala radnice do výstavby nové budovy soukromé Česko Britské Mezinárodní školy a Mateřské školy, s.r.o. V konstrukcích stěn a stropů byly použity Steico nosníky, které jsou opláštěny sádrovláknitými deskami FERMACELL.

Nový samostatný jednopodlažní objekt postavilo v areálu mateřské a základní školy město Olomouc za přispění EU (Regionálního operačního programu Střední Morava). Jde o součást integrovaného plánu města "Atraktivní a konkurenceschopná Olomouc". Projekt vypracovala projekční kancelář Ing. Karel Doležal, generálním dodavatelem a realizátorem stavby byla společnost Carman a.s. z Uničova, asi 1500 m2 sádrovláknitých desek FERMACELL 12,5 mm dodával Spikas Olomouc.

VYSOKÁ ODOLNOST SYSTÉMU

S konstrukčním systémem STEICO-FERMACELL se navíc stavělo velmi rychle, pracovníci navazujících profesí mohli zahájit svou práci bez dlouhého čekání na vyschnutí stěny.

"Elektrické, instalační a další rozvody mohly být do konstrukcí ukládány hospodárným způsobem. Díky tomu se zkrátily časy vnitřních stavebních prací a stavba byla připravena již pro školní rok 2011/2012," uvedl Pavel Ončo, oblastní vedoucí pro region Morava ze společnosti Fermacell, který za celý projekt sádrovláknitých desek zodpovídal, a dodal: "Nejen rychlost a ekologický způsob výstavby s orientací na zdraví jsou pro materiály FERMACELL typické. U škol a školek je ceněná také jejich praktičnost a vysoká odolnost i pevnost - opláštění deskami FERMACELL odolává nárazům osob a předmětů a navíc snadno unese také poličky na knihy či hračky a podobně."

PASIVNÍ STANDARD

Nový objekt školky je vytápěn tepelným čerpadlem a plní požadavky na pasivní standard. Měření Blower Door testem potvrdilo vzduchotěsnost obvodového pláště. Investor měl při výběru konstrukčního systému a stavebních materiálů na paměti kromě energetické úspornosti a rychlosti výstavby zejména maximální bezpečnost a akustickou pohodu v interiéru. Proto byl kladen velký důraz na certifikované a nezávadné stavební materiály a systémy, požadavkem byly i výborné požární a akustické vlastnosti. Všechny nároky použitý konstrukční systém se sádrovláknitými deskami FERMACELL splnil.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů