Pátek, 29. března 2024

Fond bydlení chce dávat na opravy bytových domů až 2 mld.Kč ročně

Fond bydlení chce dávat na opravy bytových domů až 2 mld.Kč ročně

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) patrně ještě do konce letošního roku otevře program s názvem Panel 13+, který bude poskytovat nízkoúročené úvěry na modernizaci bytových domů. Na začátku bude mít program k dispozici 210 milionů korun, od roku 2014 by stát mohl na tento účel dávat ročně až dvě miliardy korun. Na konferenci k modernizacím bytových domů to dnes ČTK řekl ředitel fondu bydlení Jiří Koliba.

Peníze určené na opravy bytových domů mají pocházet z evropských fondů. Vedle unijních zdrojů chce SFRB pro financování oprav bytových domů využít také vlastní zdroje, případně též finance Evropské investiční banky.

Náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous na dnešní konferenci uvedl, že považuje za samozřejmé, že část peněz by měl program získat také z prodeje emisních povolenek. Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování populárního dotačního programu Zelená úsporám.

Státní fond rozvoje bydlení chystá na rok 2013 také podporu výstavby nájemních bytů. Na úvěry s nízkými úroky pamatuje pro příští rok částkou 400 milionů korun. Dalších 600 milionů korun budou moci získat na opravy bytových domů radnice, které mají vypracovaný takzvaný Integrovaný plán rozvoje měst.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů