Úterý, 23. dubna 2024

Novinky z Centra pasivního domu

Novinky z Centra pasivního domu

České i rakouské pasivní domy stojí za to, říkají studenti

Tento listopad byl ve znamení poznávání českých a rakouských pasivních domů, za kterými od 2. listopadu až do 1. prosince vyráželi studenti i jejich učitelé. Za celkem osmi probělými exkurzemi stojí nový projekt "Cesty na zkušenou", který podporuje získání praxe studentů stavebních oborů.
Celý článek...

Nová zelená úsporám startuje v srpnu

Ministerstvo životního prostředí představilo návrh programu Nová zelená úsporám, kterým se bude zabývat vláda, která jeho výslednou verzi bude také schvalovat. Cílem programu je přispět ke snížení energetické náročnosti soukromých obytných domů, ale i budov veřejné služby..
Celý článek...

Podívejte se na nejhezčí československé energeticky úsporné stavby

První mezinárodní srovnání českých a slovenských architektonicky, konstrukčně a energeticky výjimečných staveb Building Efficiency Awards 2012 zná od 28. listopadu své vítěze. K vítězství gratulujeme mimo jiné i vile Pod Altánem společnosti JRD a administrativní budově Otazník společnosti Intoza.
Celý článek...

Brno má nový pasivní dům a poradenské centrum

Ve čtvrtek 29. listopadu byl na Údolní ulici pod Špilberkem slavnostně odemknut unikátní pasivní dům se zelenou střechou. Budova je součástí nového areálu Otevřená zahrada a bude sloužit jako poradenské centrum, mimo jiné i pro různé projekty Centra pasivního domu.
Celý článek...

Co víme o větrání v pasivním domě a jeho vnitřním prostředí?

Jak funguje větrání v pasivních domech a je nějak odlišné od větrání v domech "normálních"? Jaký vliv má na kvalitu vnitřního prostředí budov a jak vlastně přispívá k energetickým úsporám? V právě startující nepravidelné sérii článků připomínáme některé základy fungování pasivních domů a upozorňujeme na zdroje informací na našem webu. Tentokrát právě o větrání.
Celý článek...

Nízká energetická náročnost budov a její zajištění ve výstavbě

Centrum pasivního domu představuje příručku Nízká energetická náročnost budov a její zajištění ve výstavbě autorů Ing. arch. Josefa Smoly a Ing. Jiřího Šály CSc. Publikace by měla poskytovat nezbytné informace pracovníkům stavebních úřadů, ale užitečné poznatky z ní jistě mohou čerpat i ostatní zájemci o nízkoenergetické stavebnictví.
Celý článek...

Jak vypadá pasivní dům zabudovaný do městského opevnění?

V rámci představování zajímavých pasivních staveb jsme se již věnovali pasivnímu pečovatelskému domu, školce nebo hotelu. Někdy je ale výraznou výzvou pro projektanta i dům "normální". Zvláště, když má obytnou plochu pouhých 83 m2, jedna z jeho stěn je součástí městských hradeb a památkáři je jasně udán jeho tvar.
Celý článek...

Pasivní dřevostavba rodinného domu založená nad terénem

Architekt Aleš Brotánek popsal pro server TZB-info jednu z jím projektovaných staveb - dřevostavbu, nacházející se v malé vesnici nedaleko Prahy. Dům je řešen jako věcně praktický, se zachováním forem místně předepsané sedlové střechy a navenek v úsporném a přísnějším architektonickém stylu.
Celý článek...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů