Středa, 24. dubna 2024

Novinky z Centra pasivního domu

Novinky z Centra pasivního domu

Klíč k úspěchu ČR je v úsporách energie. Ví to i vláda?

Investice k dosažení nižší energetické náročnosti jsou evropskou prioritou pro čerpání dotací v letech 2014 - 2020. Česká republika je čtvrtou energeticky nejnáročnější ekonomikou Evropské unie.
Celý článek...

Energetické štítky od příštího roku budou na dvou kartách a podrobnější

Energetický průkaz budov bude na dvou kartách a daleko podrobnější než doposud. Kromě novostaveb a rekonstrukcí mají mít od příštího roku průkaz všichni, kdo prodávají nebo nově pronajímají dům.
Celý článek...

Dvě knižní novinky s tematikou pasivních domů právě přichází na pulty

Na pulty knihkupectví právě přicházejí dvě knižní novinky s tematikou pasivních domů. Zatímco v první z nich se autoři Aleš a Klára Brotánkovi věnují zkušenostem obyvatel pasivních domů, druhá je zaměřena na projektování a stavbu pasivních domů z přírodních materiálů.
Celý článek...

Prvním švédským certifikovaným pasivním domem byla školka

Pasivní domy se čím dál tím více prosazují i mimo mírné středoevropské klima, kde byly původně vyvinuty. Jedním z příkladů může být školka postavená v městečku Akersberga na sever od Stockholmu, která je i prvním certifikovaným švédským pasivním domem vůbec.
Celý článek...

Jak se z pošty stala první pasivní administrativní budova v Itálii

Minulý měsíc odbdržela oficiální certifikát pasivního domu první pasivní administrativní budova v Itálii a jedna z prvních státních pasivních administrativních staveb vůbec. Budova bývalé pošty v severoitalském městě Bolzano prošla radikální přeměnou, kdy se kromě energetické spotřeby kompletně proměnil i její vzhled.
Celý článek...

Dubňanské byty oceňují i univerzity

Budova bývalého hornického učiliště v Dubňanech si na rekonstrukci opravdu počkala. V posledních měsících sklízí jedno ocenění za druhým píše Deník.cz, ve článku o dubňanském pasivním bytovém domě.
Celý článek...

Lednický průkopník začíná topit, až když skoro mrzne

Když člověk poprvé projede okolo domu Luboše Řeháka z Lednice, těžko si všimne něčeho zvláštního. Sedlová střecha, plot, dvorek a okolo pobíhající pes... Při bližším prohlédnutí se ale stavba ve srovnání s okolím vymyká. Jde o pasivní dům s minimálními náklady na provoz píše ve své reportáži Břeclavský deník.
Celý článek...

Zateplování domů je lepší než podpora fotovoltaiky, tvrdí Nečas.

Nová zelená úsporám proplatí majitelům rodinných domů na zateplení v počátku 1,4 miliardy korun. Dotační program má pomoci stavebním firmám, nastartovat růst a snížit nezaměstnanost, píše iHned.cz.
Celý článek...

Jak vypadá experimentální dům green.house z betonu a pilin?

Projekt green.house byl vyvíjen profesorem Walterem Stamm-Teske (Katedra navrhování a bytové výstavby) od roku 2009 v rámci iniciativy bauhaus.EXPO 09, u příležitosti devadesátého výročí Bauhausu. Tato iniciativa je založená na spolupráci čtyř kateder fakulty architektury.
Celý článek...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů