Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energeticky úsporné osvětlení

Úsporná zářivka patří do skupiny nízkotlakých rtuťových výbojových světelných zdrojů.
Energeticky úsporné osvětlení

Kompaktní úsporná zářivka (někdy nazývaná úsporná zářivka, často technicky nesprávně označovaná jako úsporná žárovka) je rovnocenná náhrada běžné žárovky, je schopna uspořit 70 - 80% elektrické energie a má i několikanásobně delší životnost. Úsporných zářivek existuje mnoho typů a mnoho z nich lze použít do stávajících žárovkových objímek (závit E27 a E14).

Zatímco klasická žárovka funguje na principu rozžhaveného wolframového vlákna (odtud tedy žÁRovka), které z 92% vyzařuje teplo a z 8% světlo, úsporná zářivka pracuje na principu elektrického výboje v parách rtuti. Energie uvolněná při výboji se na luminofloru (bílá hmota nanesená na vnitřní straně trubice) přemění na světlo. Díky tomuto principu vzniku světla a díky použití moderních elektronických předřadníků se téměř u všech úsporných zářivek, v porovnání s klasickou žárovkou, dosahuje čtyři až pětkrát vyšší "produkce" světla na jeden Watt příkonu.

Abyste byli po náhradě klasické žárovky kompaktní úspornou zářivkou s množstvím světla, po celou dobu její životnosti, opravdu spokojeni, doporučujeme používat následující hodnoty příkonu (mohou se lišit od údajů deklarovaných výrobci):

 

Klasická žárovka
(příkon)
Úsporná zářivka
(odpovídající příkon)
25W 7-9W
40W 11W
60W 15W
75W 18W
100W 23W

Jak je patrné již z názvů: úsporná ZÁŘivka je předurčena spíše ke svícení, zatímco její konkurent žÁRovka spíše k vytápění.

Úsporné kompaktní zářivky byly poprvé představeny firmou Philips v roce 1980. V jeden celek je spojena zářivka a elektronický předřadník. Používáme je úplně stejně jako klasické žárovky - jdou zašroubovat do klasického závitu E27, nebo závitu E14 (tzv. miňonky). Fungují na principu elektrického výboje v parách rtuti, při kterém vzniká ultrafialové záření, které je následně ve vrstvě luminoforu nanesené na vnitřní stěnu trubice transformováno na světlo. Kompaktní zářivka je asi 4x až 5x účinnější než klasická žárovka, tzn. že uspoří až 80 % energie při stejné hladině osvětlení. Navíc si spotřebitel může vybrat z několika "barev" světla od teple bílé (jako klasická žárovka 2700 K) přes chladně bílou (teplota chromatičnosti 4000 K) po mírně namodralý denní odstín (teplota chromatičnosti 6000 K).

Elektronický předřadník, také odstranil problém snížení životnosti na závislosti na častém zapínání. Kompaktní zářivce s elektronickým předřadníkem časté zapínání nevadí. Díky použití elektronického předřadníku, také dávno odpadl problém "starých" zářivek spojený s nepříjemným poblikáváním, charakteristickým pro starší typy lineárních zářivek s indukčním předřadníkem. Životnost kompaktních zářivek se pohybuje v širokém rozpětí - u značkových výrobků dosahuje 6 až 15 tisíc hodin tj. přibližně 6 až 15 let provozu při 3 hodinách svícení denně (tedy 6 až 15 krát delší než běžná žárovka).

U kompaktní zářivky musíme počítat s poněkud pomalejším náběhem na plný světelný výkon. U kvalitních výrobků je zaručen náběh na 75% výkonu do 100 vteřin. Ve srovnání s klasickou žárovkou musíme u úsporné zářivky počítat i s o něco většími rozměry svítící části, což ale u většiny svítidel není zásadní problém. Musíme však dbát, aby úsporná zářivka příliš nepřesahovala okraj svítidla a nedocházelo tak k oslnění. Existují ale i úsporné zářivky, většinou hruškovitého nebo kulovitého tvaru, které mohou být použity i na místech, kde je zářivka odkryta a přesto nedochází k oslnění.

Zpracováno v rámci projektů ELI - Iniciativa pro energeticky úsporné osvětlování - program Mezinárodního fondu ochrany životního prostředí (IFC/GEF) a ENERLIN.
Další informace: www.svn.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů