Pátek, 19. dubna 2024

Čína bude svítit ekologicky

Čína bude svítit ekologicky
Peking – Číňany čeká „ekologické osvícení“. Vláda země, která je největším světovým producentem žárovek, v úterý představila program masivní podpory energeticky úsporných svítidel. Chce tak bojovat s obrovským znečištěním, s nímž se tato asijská velmoc potýká.
Peking v první fázi plánu uvede do oběhu 50 milionů nízkoenergetických žárovek, které by měly postupně z trhu vytlačit klasické žárovky.
Opatření ale zasáhne i další státy. Čína pokrývá asi 70 procent globální spotřeby žárovek a průlomové rozhodnutí by je tak mohlo odstranit i ze svítidel v mnoha dalších zemích všech kontinentů.
„Je to vůbec poprvé, kdy se Čína rozhodla finančními dotacemi podpořit tak široce zaměřenou kampaň za energeticky úsporné výrobky,“ uvádí se v prohlášení, které na svých internetových stránkách zveřejnilo čínské ministerstvo financí.
60 milionů tun
Podle vlády půjde o nepřímé dotace. Obchodníci zaplatí výrobcům polovinu ceny zboží, které si firmy domluví s vládou, průmysloví spotřebitelé dokonce jen 30 procent z ní. Zbytek doplatí úřady, které zároveň zvýhodní úsporné žárovky i při výběru pro státní zakázky.
A jaká bude úspora? Pokud každý Číňan vymění klasickou žárovku za úspornou, půjde podle vládního prohlášení o množství energie rovnající se snížení produkce oxidu uhličitého o 60 milionů tun ročně.
Čína se dusí
Program je součástí širších snah pekingské administrativy odklonit Čínu od extenzivního způsobu nakládání s životním prostředím.
Země se totiž dlouhodobě zaměřuje na ekologicky náročný průmysl, který během posledních let prudkého hospodářského růstu zamořuje její vodu i vzduch.
Zpráva Světové banky roku 1998 zařadila mezi dvacítku nejznečištěnějších sídel světa 16 měst z říše středu, řeky na severu země vlivem vysoké spotřeby vody a stavby přehrad vysychají. Čína navíc podle posledních odhadů již překonala Spojené státy v celkové produkci oxidu uhličitého.
Podle standardů Evropské unie dýchá bezpečný vzduch jen jedno procento z 560 milionů obyvatel čínských měst. Znečištění a nemoci s ním související jsou podle čínského ministerstva zdravotnictví nejčastější příčinou smrti v zemi.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů