Čtvrtek, 18. dubna 2024

Holit se budeme v poledne

Holit se budeme v poledne

Když Thomas Alva Edison v roce 1879 vytvořil první žárovku s bambusovým vláknem, netušil, jak moc tím změní celý svět. A určitě netušil, co s jeho vynálezem udělá Evropská unie a hysterie ekologů.

Žárovka nejprve sloužila kapitalismu - díky kvalitnímu světlu mohli dělníci pracovat i večer a v noci. Pak ale elektrické světlo zalilo i domy a byty. A lidé se radovali. Teď jim tuto radost bere Evropská unie.

Klasické žárovky pomalu končí a výrobci výrazně dražších "úsporných" zdrojů světla slibují levnější světlé zítřky. Bohužel, zatím jde hlavně o sliby. Problém není ve výpočtech trvanlivosti klasické žárovky a výdrže těch nových, úsporných. Zavádějící je příslib světla. Obyčejné úsporné žárovky s cenou kolem stokoruny totiž nesvítí ani zdaleka tak dobře jako "Edisonův stroj na teplo".

Na osvětlení schodiště ještě postačí, ale co světlo na večerní čtení v posteli? Nebo se zkuste při svitu úsporné žárovky oholit. Pokud nemáte oči jako rys, nejspíše budete potřebovat nezávislou výstupní kontrolu, protože zbloudilé chlupy prostě neuvidíte.

Samozřejmě, jsou i úsporná svítidla, která opravdu svítí. Ale ta si neříkají o pouhých 10 wattů a nestojí stokorunu. Taková kvalitní úsporná zářivka stojí kolem pětistovky. A snadno se poškodí.

AUTOR: Otakar Schön

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů