Úterý, 19. března 2024

Zájemci o noční nebe se mohou zapojit do mapování jeho znečištění

Zájemci o noční nebe se mohou zapojit do mapování jeho znečištění

Každý, kdo se zajímá o noční oblohu, se může na přelomu února a března zapojit do již 6. ročníku celosvětového mapování rozsahu jejího světelného znečištění. Akce má název Globe at Night 2011 a koná se na celé planetě, řekl ČTK Pavel Suchan z České astronomické společnosti.

K účasti na projektu stačí podle Suchana v době od 21. února do 6. března 2011 vyhledat na nočním nebi asi hodinu po západu Slunce souhvězdí Orion a pokusit se odhadnout, jak slabé hvězdy jsou uvnitř tohoto souhvězdí i v jeho okolí ještě viditelné.

Souhvězdí Orion je podle Suchana na nočním nebi velmi nápadné, takže tento úkol hravě zvládnou i laikové, kteří se jinak na noční obloze nevyznají. Protože je noční nebe doménou astronomů, zaštiťují v České republice celou pozorovací kampaň Hvězdárna a planetárium v Brně a Česká astronomická společnost. Návod, jak se do projektu Globe at Night 2011 zapojit, je na webových stránkách http://www.hvezdarna.cz/globeatnight.

Záměrem projektu Globe at Night 2011 není jen mapování světelného znečištění, ale také snaha přimět lidi podívat se občas na noční oblohu. V uplynulém roce se podařilo shromáždit téměř 18.000 pozorování a je pravděpodobné, že letos bude toto číslo překonáno.

Světelné znečištění je fenomén, se kterým se setkávají zejména obyvatelé velkých měst. Ta jsou v noci zaplavena světlem z veřejného osvětlení či reklamních poutačů, které svítí často bezúčelně do svého okolí. Světlo se rozptýlí v atmosféře a škodí nejen astronomům, kteří pak nemohou pozorovat hvězdy, ale i zvířatům a lidem. Tma totiž zajišťuje kvalitní spánek a odpočinek, je pro lidský či zvířecí organismus stejně důležitá jako denní světlo.

O tom, že je ve velkých městech světla příliš, se může přesvědčit každý, kdo se v noci podívá na nebe. Zatímco v krajích nezatížených světelným znečištěním mohou lidé na nebi vidět tisíce hvězd, obyvatelé měst se musí spokojit s pouhými stovkami či desítkami nejjasnějších stálic. Světelné znečištění je připravuje o hvězdné nebe, Mléčnou dráhu ale i o vzácnější polární záře, komety či meteory, uzavřel Suchan.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů