Sobota, 20. dubna 2024

Řízení osvětlení má zelenou

Řízení osvětlení má zelenou

Řízení osvětlení představuje jednu z mnoha variant úsporného řešení osvětlení. To zahrnuje nejen nejnovější LED technologie, ale také inteligentní ovládací systémy osvětlení a řízení provozu budov. Pro všechny, kteří se chtějí v této oblasti vzdělávat a získat ucelený pohled na problematiku, je určena specializovaná výstava KnowLEDge tour. Uskuteční se na Výstavišti Praha v Holešovicích, v Křižíkových pavilonech 12. května 2011.

Energeticky úsporná řešení osvětlení požaduje nejenom evropská legislativa (směrnice ErP pro výrobce, EPBD/EnEV pro konstruktéry). Svou roli hrají také celosvětově rostoucí náklady na energie a snaha o snižování zátěže životního prostředí emisemi CO2.

Snižování měrné spotřeby energií na metr čtvereční sice vede až k 30% úsporám, ale znamená mnohé úpravy již ve fázi plánování. Při něm se musí počítat nejen s účelem, pro který je daný prostor projektován, ale také s možnostmi provozních úspor, a to v rámci všech sektorů. Od automatizace správy budov přes vytápění, větrání a klimatizaci až po osvětlení a jeho účinné řízení. Komplexní energetický audit provedený pracovníky společností Osram a Siemens dokáže identifikovat možné úspory.

V rámci výstavy KnowLEDge tour budou probíhat odborné workshopy a diskusní fóra, na kterých budou představeny nejnovější technologie z této oblasti.

Z praktických ukázek, se kterými se na výstavě můžete seznámit, stojí určitě za zmínku navozování dojmu denního světla, využívání různých teplot bílé barvy nebo nastavování barevných schémat osvětlení v různých prostorech. Vynechána samozřejmě nebudou ani témata týkající se automatické regulace úrovně osvětlení v závislosti na intenzitě okolního denního světla, využití snímačů pohybu pro nastavování různých schémat osvětlení nebo inteligentního sekvenčního dotykového či dálkového ovládání. Samostatně budou představeny i nejnovější systémy automatizace budov založené na rozhraní DALI.

Na akci je vstup zdarma a ta je cílena především na elektroinstalatéry, projektanty elektroinstalací a osvětlení, architekty, odborníky na řídicí a osvětlovací systémy, ale i na velkoobchodníky nebo hoteliéry, kterých se také týká. Všichni se mohou dozvědět o příležitostech spočívajících v kombinaci inovativní technologie LED a inteligentních technologií správy budov. Zvláštní důraz bude kladen na aplikace v sektorech maloobchodu, administrativních a pohostinských službách.

Registrace je možná na adrese www.osram.cz, protože počet účastníků je omezen!

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů