Pátek, 29. března 2024

Astronomové zvou k mapování světelného znečištění noční oblohy

Astronomové zvou k mapování světelného znečištění noční oblohy

Astronomové zvou veřejnost k mapování světelného znečištění noční oblohy. Do sedmého ročníku totiž vstupuje celosvětová pozorovací kampaň GLOBE at Night, která se tímto problémem zabývá. Každý, koho tento problém zaujal, se může do pozorovací kampaně zapojit, uvedly ve společné tiskové zprávě Astronomický ústav Akademie věd a Česká astronomická společnost.

Stačí, když pozorovatel ve dnech 12. až 21. února, 13. až 22. března nebo 11. až 20. dubna vyhledá na noční obloze asi hodinu po západu Slunce souhvězdí Orionu či Lva a zkusí odhadnout, jak slabé hvězdy z tohoto souhvězdí ještě vidí. Obě souhvězdí jsou natolik nápadná, že je na obloze snadno najde i laik, který se na nebi jinak neorientuje.

Pozorovatelům pomohou speciální vyhledávací mapky, které jim organizátoři GLOBE at Night nabízejí spolu s podrobnými informacemi a návodem k pozorování na webových stránkách brněnské hvězdárny http://www.hvezdarna.cz/globeatnight. Oficiální webové stránky akce v angličtině jsou k dispozici na internetové adrese http://www.globeatnight.org.

Záměrem projektu GLOBE at Night není jen mapování světelného znečištění napříč celým světem, ale také snaha přimět lidi podívat se občas na noční oblohu, aby pochopili, že světelné znečištění je vážný a globální problém, jenž ovlivňuje životy lidí i zvířat.

Se světelným znečištěním se setkávají především obyvatelé hustě osídlených oblastí a velkých městských aglomerací. Jsou zaplaveny světlem pouličních lamp, reklamních poutačů či halogenových reflektorů, které svítí bezúčelně do svého okolí. Světlo, rozptýlené v zemské atmosféře, pak škodí nejen astronomům, kteří nevidí hvězdné nebe, ale také zvířatům a lidem. Dostatečná tma zajišťující kvalitní spánek, a tím i odpočinek, je totiž pro lidi i zvířata stejně důležitá jako denní světlo.

Světla je v noci ve velkých městech tolik, že se jejich obyvatelé musí spokojit s pouhými stovkami či desítkami stálic, zatímco obyvatelé tmavých oblastí vidí hvězd tisíce. Světelné znečištění připravuje lidstvo o hvězdné nebe, Mléčnou dráhu nebo netradiční přírodní úkazy, jakými jsou například polární záře, komety či meteory.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů