Pátek, 29. března 2024

Zdravotní úskalí zářivek

Zdravotní úskalí zářivek

I když kolísavě, přesto velice vehementně jsou v současné době vytlačovány "klasické žárovky". Jeho fyzik a technik bych rád veřejnost informoval o tom, že je to zásadní chyba a že používání tzv. "spořivých žárovek" má svá úskalí a zdaleka není vhodné tak, jak je nám to prezentováno. Předpokládám, že následující informace více nebo méně znají i ti, kteří rozhodují o zrušení klasických žárovek a tak se nabízí otázka, jestli v celé téhle věci nehraje roli nějaká nekalá lobby, či podvod jinak nazvaný. Ale to ať raději posoudí někdo jiný.

Pojďme rovnou na věc. Spořivá žárovka nebo zářivka funguje zcela jinak, než klasická "vláknová" žárovka a její velice zásadní specifikou je, že její rozsvícení spotřebuje velké množství energie. Dále pak po nastartování spořivka odebírá skutečně tak málo energie, jako je uvedeno na obalu. Z toho nám ale vyplývá, že spořivé žárovky nebo zářivky jsou vhodné pouze tam, kde se svítí delší dobu bez častějšího rozsvěcování a zhasínání. Takže například na toalety, koupelnu, kuchyň nebo jiné prostory, kde se rozsvěcuje vždy jen na chvíli, je jejich použití naprosto nemístné a za elektřinu ve finále zaplatíte naopak víc, než byste zaplatili s obyčejnými žárovkami. Nedávno jsem si všiml snad nejvíce alarmujícího použití tohoto "šetřivého osvětlení", a to před domem, kde večer procházelo po chodníku velké množství lidí a u dveří domu se neustále rozsvěcovalo a zhasínalo toto spořivé světlo na fotobuňku. Majitel domu se pravděpodobně značně divil, když mu přišel účet za elektřinu a díky špatné informovanosti veřejnosti v této věci se tomu možná diví dodnes.

Je tu ale další hledisko, ve kterém se veřejnosti snad až přímo lhalo a to je aspekt zátěže životního prostředí. Obyčejná žárovka je vyrobena z čirého skla, několika vodivých kontaktů a ze speciálního tenkého lanka. Spořivé žárovky a zářivky vyžadují řídící elektroniku navíc, která převýší výrobní a likvidační(!) náklady za klasické žárovky několikanásobně. O větší šetrnosti k životnímu prostředí tak lze tedy jen těžko mluvit. Spíš někomu vyhovuje, že se ve výrobě spořivek otočí více komponent a tím i větší balík peněz.

Snad posledním úskalím těchto "svítidel budoucnosti" je nepříliš dobrý přímý vliv na člověka a na jeho zdraví. Dokonce existují dva druhy tohoto negativního účinku. Elektronické obvody některých spořivek jsou navrženy a vyrobeny tak, že svítidlo během provozu vydává zvuk (bzučení), které zatěžuje náš sluchový aparát včetně sluchového nervového centra. U některých jedinců to může způsobovat i zvýšenou podrážděnost, sníženou koncentraci a rychleji nastupující únavu. Tento rušivý zvuk může být i lehce za hranicí vaší slyšitelnosti, a to jak za hranicí hlasitostní, tak i za hranicí frekvenční a pokud budete mít pocit, že tento zvuk neslyšíte, nemusí to automaticky znamenat, že spořivka zvuk nevydává a nezatěžuje váš sluch.

Je tu ale větší problém dotýkající se vašeho zdraví. Tento problém bohužel nejde odbourat, protože je úzce spjatý s podstatou těchto osvětlovacích prvků. Pravděpodobně jste se setkali s tou informací, že sluneční světlo je ve skutečnosti několik složek různých barev od červené přes žlutou, zelenou a modrou až k fialové. Vynikajícím příkladem, kdy je sluneční světlo rozloženo do svých dílčích barev je duha. Barvy této duhy jsou spojité - pozvolna jedna barva navazuje na druhou. A na takové bílé světlo, jehož dílčí barvy na sebe spojitě navazují, je zvyklé a stavěné i naše oko. Jenže spořivky a zářivky vytvářejí takové světlo, kde jednotlivé barvy nejsou zcela zastoupeny a už vůbec na sebe nenavazují spojitě. Pro lidské oko je toto velice nepřirozeným světlem a zátěž na zrakové ústrojí může být vysoká.

Ještě další vlastnost tohoto světla je pro vaše oči zatěžující. U spořivek a zářivek světlo pulzuje na určité pracovní frekvenci. Pracovní frekvence to může být různá, to závisí na řídící elektronice daného svítidla. Většinou si této frekvence nevšimnete, ale vaše mozkové centrum je nuceno jí neustále zpracovávat a neustále se tím unavovat. Výrazně tedy nedoporučuji, provádět pod spořivým osvětlením nějakou činnost, při které výrazným způsobem používáte zrak a potřebujete se koncentrovat. Příkladem takové činnosti může být čtení, jemné mechanické práce atp. Celkově by člověk po zdravotní stránce neměl být vůbec vystavován tomuto světlu, ale u těchto zmíněných prací to nedoporučuji důrazně. Ani nebudu začínat o tom, že velké množství škol má ve třídách a v posluchárnách zářivkové osvětlení...

Klasická žárovka vytváří světlo podobným způsobem, jako naše Slunce. Proto je z hlediska našeho zdraví ideálním zdrojem umělého světla. Spořivé žárovky a zářivky přinášejí řadu problémů. I pro ně bychom našli uplatnění. Ale jenom na některých místech našeho každodenního života.

Značný a užitečný technologický pokrok v oblasti osvětlovacích prvků se ale někde přecijen odehrál a tak se na svět stále více prodírají LED osvětlovací komponenty. Jedná se o svítící diody, které jsou z hlediska spotřeby elektrické energie úspornější a pokud jsou tyto komponenty vhodně navrženy, taková svítidla nemají velkou startovací spotřebu, nevyluzují žádné nezdravé zvuky, světelně nepulzují a dokonce mohou mít i velice příznivé světelné spektrum.


Výroba těchto osvětlovacích prvků je bohužel nákladnější a poměrně málo šetrná k životnímu prostředí. Možná kvůli té náročnosti výroby, ale asi spíš kvůli tomu, že se jedná o novinku na trhu, jsou tato osvětlení zatím poměrně drahá. Přesto se ale ekonomicky mohou vyplatit, pokud se vám povede sehnat kvalitní výrobky, které budou vykazovat dostatečnou životnost.

Abychom ale neusnuli na vavřínech, chtěl bych se v závěru vrátit ke kritice spořivých žárovek a zářivek a připomenout, že skoncování s klasickými žárovkami je ve výsledku postoj proti šetrnosti k přírodě a k lidskému zdraví.


ZDROJ: adambenda.net

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů