Sobota, 20. dubna 2024

Londýnský Tower Bridge se slavnostně rozzářil na počest výročí královny Alžběty II.

Londýnský Tower Bridge se slavnostně rozzářil na počest výročí královny Alžběty II.

Londýnský most Tower Bridge, jedna z nejvýznamnějších světových památek, získal při příležitosti letních olympijských a paralympijských her 2012 supermoderní systém osvětlení.

Nové impozantní, ale ekologicky šetrné osvětlení se poprvé rozzářilo včera večer a přes víkend bude svítit slavnostním bílým světlem při příležitosti královnina Diamantového jubilea, tedy šedesáti let na trůně.

bridgeRozzářený most Tower Bridge v létě okouzlí Londýňany, olympioniky i turisty. Díky dohodě mezi londýnským starostou Benem Johnsnem, majitelem mostu - správní institucí City of London Corporation - a sponzory EDF a GE byl navíc systém LED osvětlení a kabeláže instalován, aniž by to cokoliv stálo daňové poplatníky.

Nové nasvícení zdůrazní architektonickou krásu mostu a nahrazuje statická světla svítidly, která mohou měnit intenzitu i barvu. Současně se významně sníží spotřeba energie.

V centru pozornosti se most ocitne během LOH 2012, kdy most na 45 dnů ozdobí obří olympijské kruhy a paralympijské logo.

Nové osvětlení ale není určeno jen pro tuto příležitost, má totiž sloužit ještě následujících 25 let. Celkem bylo instalováno 1800 LED svítidel, 2000 metrů lineárních LED svítidel a 5000 metrů kabelů. Využití energeticky úsporné technologie LED sníží spotřebu energie ve srovnání s nynějším systémem v průměru o 40 procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů