Sobota, 20. dubna 2024

LEDky: Účinnější, vývoj jde stále dopředu

Každého půl roku se průměrně obmění jedna generace LED modulů...

LEDky: Účinnější, vývoj jde stále dopředu

Výrobce vnese do své produktové nabídky drobnou inovaci a vy už neseženete modul, kterým jste před půl rokem osadili reklamu. Je to dobře, nebo špatně? Každopádně vývoj jde dopředu a inovace, které nové čipy přinášejí, jsou jen a jen k užitku.

Dnešní doba se stává čím dál tím rychlejší. Nejnovější poznatky v elektronice umožňují stále efektivnější využívání součástek, což se nepochybně týká také čipů LED, potažmo celých modulů. Vývoj v této oblasti je v posledních letech velmi rychlý a rozhodně se nedá čekat, že by se zastavil nebo zpomalil.

Nicméně, i přes překotný vývoj zůstává několik jistot - nejlevnější moduly vám mnoho parády nepřinesou, zatímco u modulů nejvyšší třídy budete za inovace připlácet.

Pokud porovnáte nabídku modulů s minulostí, zjistíte určitě několik věcí. Za prvé, se stejným příkonem získáte více světla, což umožnila zvyšující se efektivita čipů. Za druhé, celková cenová hladina je o něco nižší. Za to může masové rozšíření modulů v segmentu světelné reklamy.

Investice výrobců do výzkumu a vývoje tak přinášejí signmakerům stále nové možnosti. Možnosti buď jak ušetřit, nebo jak více vydělat. Jasně, nedělají to z čistě altruistických pohnutek, pokud budou v něčem před konkurencí, ve finále na tom vydělají především oni.

VÝZKUM V PRAXI

Jedna věc je laboratorní výzkum a vývoj, druhá pak reálné nasazení produktu v praxi. Kvalitní výrobce myslí na obojí, protože modulů, které by sice svítily jako nic jiného na světě, ale vydržely by v krabicovém písmenu týden, by asi moc neprodal.

To v podstatě popisuje, jakým směrem se vývoj u výrobců LED čipů a modulů ubírá. Nejde jen o to nabídnout lepší parametry, než má konkurence, ale hlavně zajistit jejich využití v praktickém provozu. Jakými směry se tedy vyvíjejí LED moduly a co se na nich zlepšuje? "V současnosti se jedná hlavně o zlepšení parametru svítivost/příkon, vyzařovacího úhlu a také v neposlední řadě životnosti," popisuje aktuální trendy Elvíra Šujanová z firmy Atarion.

Nasazení v praxi pak probíhá podle Karla Špidly ze společnosti Omniplast následovně: "Směr vývoje LED modulů ovlivňují dvě věci. Vývoj samotných čipů a rozšiřující se možnost jejich použití v praxi. Dochází díky tomu k úpravám konstrukce stávajících modulů, vývoji nových typů modulů a nových způsobů osvětlování. Zářným příkladem je vývoj lišt a modulů pro stranové - boční - osvětlování boxů."

ZÁKLADEM JSOU ČIPY

Veškerý vývoj v LED modulech samozřejmě musí vycházet z toho, co nabízejí samotné čipy, tedy vlastní součástka nazývaná light emitting diode (LED). Navíc, výrobců modulů jsou stovky, ale většina z nich používá čipy od pár výrobců na světě. Proto je dobré sledovat zejména vývoj u těchto několika výrobců, i když jejich čipy pak směřují i do oblastí, které s výrobou reklamy nemají nic společného. A co tedy výrobci čipů zlepšují? "Samozřejmě, vždy je co zlepšovat. Jelikož je LED především zdrojem světelné energie, tak se vývoj soustřeďuje na co největší zvýšení účinnosti přeměny elektrické energie na energii světelnou při zachování nebo prodloužení životnosti LED," popisuje Elvíra Šujanová.

Podle Karla Špidly se obecně výrobci snaží "dostat" z LED čipů maximum při zachování dlouhé životnosti a stabilních optických vlastností. "Za maximum lze považovat nejvyšší možnou účinnost LED čipů spojenou s optimálním rozměrem čipu, možnostmi chlazení a podmínkami napájení, které se blíží standardům dnešních napájecích zdrojů pro LED aplikace," popisuje. A potvrzuje, že něco jiného jsou krásná čísla z laboratorních podmínek a něco jiného pak reálné nasazení v nemilosrdném reálném světě. "K dosažení ideálu je třeba splnit všechny podmínky. Krásně se sice čte o účinnostech LED čipu nad hranicí 160 lm/W, ale tento parametr bývá podmíněn laboratorními podmínkami, např. 300 mA. Při použití vyšších napájecích proudů, např. 700, resp. 1050 mA, hodnota účinnosti rychle padá k hodnotám nad 100 lm/W. Faktem je, že o této úrovni se před několika málo lety výrobcům LED osvětlení jen zdálo. Cesta k vylepšení často vede přes použití nových nebo modifikovaných materiál ů zavedených do standardů výroby," je přesvědčen Karel Špidla.

EKOLOGIE: HNACÍ MOTOR LED

Připomeňme si trochu začátky nasazení LED ve světelné reklamě. Tehdejší argumenty byly jasné. Sice to stojí o něco víc než neony, ale investice se vám vrátí na úspoře energie. Dnes už je vyšší pořizovací cena diskutabilní, úspora energie však stále přetrvává. A co víc, je to čím dál tím lepší. LEDky si tak právem přisvojily status zelené technologie. To je ostatně nejlépe vidět v domácím a kancelářském prostředí, kde se stále častěji prosazují LED žárovky místo tolik módních a prosazovaných úsporek. Doba si zkrátka žádá ekologický přístup. Jak k tomu přispívá vývoj v LED modulech? "Především se jedná o zmíněné snížení spotřeby elektrické energie světelné reklamy, dále pak je vhodné připomenout, že LED komponenty neobsahují jedovaté prvky (rtuť atd.), což také v nemalé míře přispívá k ochraně životního prostředí," říká Elvíra Šujanová. A hodí se také připomenout, že to přispívá i k ochraně lidského zdraví.

Trochu méně optimistický je Karel Špidla: "O ekologii LED diod se vede polemika již dlouho. Zatím to vnímám tak, že převládá zelený názor opírající se o vysokou účinnost, podepřenou dlouhodobou životností. Energetická náročnost výroby čipů, osazování, kompletování svítidel a jejich další ekologické dopady jsou zatím v pozadí," neopomíná zmínit i druhou stranu mince. Je to jako s hybridními auty. Také se propaguje jejich nízký vliv na životní prostředí díky částečnému pohonu elektřinou. Nicméně před pár lety se neoficiálně mluvilo o tom, že takový hybrid má včetně své výroby a následné likvidace mnohem větší uhlíkovou stopu než kdejaký americký pick-up.

NA CENĚ ZÁLEŽÍ

Už to také zaznělo. Nemůžete očekávat stejný vývoj parametrů u nejlevnějších čipů a řekněme dražších kousků. I když, do nejlevnější kategorie často padají produkty s vlastnostmi, které před pár lety měly nejdražší čipy. Ale to se také nedá generalizovat.

Dají se tedy nějak obecně popsat inovace v nejlevnějších produktech a naopak u prémiových produktů? "Podle mne je hlavní rozdíl v ceně použitých komponentů. Některé prémiové produkty jsou ale vyráběny složitějšími technologickými procesy, které se samozřejmě pak ve finále odrážejí na ceně finálního výrobku," upozorňuje Elvíra Šujanová.

Karel Špidla upozorňuje uživatele, že na trhu nejsou jen laciné produkty nebo předražené novinky. "Prémiové produkty jsou závislé na novinkách ve vývoji LED čipů a u nejlevnějších produktů se naopak o vývoji nedá hovořit. Možná o vývoji cenovém, který reaguje na čínskou nadvýrobu a tlak low-end materiálů na evropský trh. Někde mezi se vznáší střední kategorie, která se neustále rozšiřuje a umožňuje výrobcům osvětlení a ostatním zpracovatelům LED polotovarů stále širší záběr aplikací."

VÝBĚR JE NA VÁS

A co na to všechno zákazníci? Určitě naštve, když si ozkoušíte nějaké produkty a za půl roku už jsou na trhu úplně jiné. Nicméně, postupné vylepšování vlastností a parametrů LED modulů přináší stále nové možnosti i vám, výrobcům reklamy. Je na vás, jestli dokážete zadavatelům výhody novinek vysvětlit (samozřejmě pokud o to oni sami stojí).

Nicméně, jak tvrdí Elvíra Šujanová: "Zákazníci vždy novinky v oblasti LED vítají především z toho důvodu, že ve většině případů se jedná o zkvalitnění a zjednodušení výroby finálního produktu světelné reklamy."

A stejný názor má i Karel Špidla: "Většina zákazníků o novinky stojí a vítá je. Proč by také ne, když jim to otevírá dveře do nových možností aplikací a případně snižuje náklady na standardní aplikace."

Tak neváhejte využít investic, které výrobci čipů a modulů kontinuálně posílají svým výzkumným a vývojovým oddělením. Právě novinky jsou tím, co z vás dělá inovátora na trhu. A je lepší být první než v bezpečí pelotonu.

AUTOR: Václav Loubek
ZDROJ: SIGN

ekozboží

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů