Čtvrtek, 18. dubna 2024

Veřejné osvětlení: Nové trendy a možnosti úspor

Veřejné osvětlení (VO) se významně podílí na spotřebě elektrické energie obcí. Proto radnice i provozovatelé VO hledají způsoby, jak uspořit a zajistit finanční zdroje na jeho obnovu.

Veřejné osvětlení: Nové trendy a možnosti úspor

Proto se 18. 9. 2012 ve Zlíně uskutečnil seminář na téma Veřejné osvětlení: současné trendy a možnosti úspor. Seminář uspořádala společnost SEVEn ve spolupráci s Energetickou agenturou Zlínského kraje a zúčastnilo se jej přes 60 zástupců měst, obcí a technických služeb. Hlavními tématy byly zejména současný stav VO, nové technologie a jejich možnosti, inteligentní systémy řízení a možnosti financování rekonstrukce veřejného osvětlení. Představeny byly i dobré příklady z praxe měst a obcí (Havířov a Lubná).

Podle průzkumu v roce 2010 je velká část svítidel VO morálně i fyzicky zastaralá. Obcím často chybí pasport veřejného osvětlení, a tudíž nemají ani dostatečný přehled o stavu svého VO a nákladech na jeho provoz. Obce také běžně nedoceňují povinnou revizi zařízení veřejného osvětlení.

TECHNOLOGIE LED? JISTĚŽE ANO, ALE RADĚJI TA PROVĚŘENÁ

Poslední dobou velmi diskutovaným tématem je využívání světelných zdrojů na bázi LED ve veřejném osvětlení. Těmto zdrojům určitě patří ve (veřejném) osvětlení budoucnost. Zatím však LED představují stále novou, rychle se vyvíjející technologii, jejíž parametry se neustále mění. Vhodnosti nasazení této technologie pro konkrétní aplikace je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Diskutující na semináři se proto shodli, že vzhledem k nedostatečným praktickým poznatkům o fungování LED ve veřejném osvětlení je velice důležité testovat jejich nasazení v rámci pilotních projektů před tím, než jsou využity ve větším rozsahu.

S rozvojem nových systémů osvětlení souvisí i očekávaný rozvoj inteligentních systémů řízení VO. Tyto systémy umožňují velmi snadnou (dálkovou) obsluhu a správu celého systému a poskytují o něm podrobný přehled (tím také spoří provozní náklady). Umožňují také optimálně nastavit stmívání VO v méně frekventované časy (noční hodiny) a velice přesně měřit a účtovat spotřebu elektrické energie.

REKONSTRUKCE VO S VYUŽITÍM EVROPSKÝCH PENĚZ?

Velice očekávaným tématem bylo představení nových možností financování rekonstrukce veřejného osvětlení. Nyní totiž probíhají jednání o možnosti přesunout část prostředků (ve výši 1,5 mld. Kč) v prioritní ose 3 Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) právě na veřejné osvětlení.

Přesné podmínky (respektive rozhodnutí, zda v tomto programovacím období EU 2007-2013 bude na veřejné osvětlení podpora vůbec poskytnuta) ještě nejsou známy a měly by být k dispozici do konce roku 2012. Jisté však je, že MŽP přikládá veřejnému osvětlení velký význam a s velkou pravděpodobností tak bude tato oblast podporována zejména v příštím programovacím období EU, tedy v letech 2014-2020. Povinné přílohy žádosti budou velice pravděpodobně zahrnovat mimo jiné energetické audity osvětlovací soustavy a pasporty. Jak bylo uvedeno výše, značný počet obcí však těmito dokumenty stále ještě nedisponuje.

Účastníci semináře se shodli, že ačkoli velice vítají možnost dotací na rekonstrukci VO, reálné potřeby nejsou tolik ve výměně svítidel (jež je často sama o sobě ekonomicky efektivní), ale v rekonstrukci ostatních komponent osvětlovací soustavy, jako je výměna stožárů či kabeláže.

Vzhledem k aktuálnosti tématu se ještě na podzim 2012 uskuteční několik seminářů se zaměřením na veřejné osvětlení, např. 27. 11. v Praze a 11. 12. v Brně. Více na buy-smart.info

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů