Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pořízením tepelného čerpadla cena topení klesá na třetinu

Jedna ku třem z jednoho kilowattu elektřiny, kterou platíte a slouží k pohánění systému tepelného čerpadla, lze vyrobit zhruba tři kilowatty tepla.
Pořízením tepelného čerpadla cena topení klesá na třetinu
Dva kilowatty jsou tedy zadarmo. Topení a ohřev vody tudíž stojí v průměru pouze třetinu v porovnání s využitím klasických kotlů. Tato výhoda je ovšem vykoupená vysokou pořizovací cenou.

Náklady na instalaci tepelného čerpadla se pohybují v rozmezí dvě stě až čtyři sta tisíc korun. Tyto peníze se v ideálním případě, například u novostaveb, mohou vrátit za šest až sedm let. U starších domů se tato doba protahuje zhruba na patnáct let. Je nutné poznamenat, že na délku procesu návratnosti má značný vliv cena elektřiny. Čím více se zdražuje, tím by měla návratnost být rychlejší.

Tepelné čerpadlo pracuje na identickém - i když vlastně opačném - principu jako chladnička. V té se odčerpává energie z potravin, vnitřní prostor se ochlazuje a teplo odvádí ven. Stejně tak tepelné čerpadlo odebírá energii ze vzduchu, vody nebo země a tu používá na vytápění nebo ohřev vody.

Použití tepelného čerpadla je výhodné v provozovnách, jako jsou hotely, rekreační střediska, bazény, školy, úřady, ZOO a jiné celoročně využívané provozovny. Zvláště výhodné je pořízení tepelného čerpadla při výstavbě nebo rekonstrukci budov v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a jiná účelová zařízení neziskového sektoru. Tato zařízení tak získají za nízkou pořizovací cenu obnovitelný zdroj tepelné energie, jehož provozní náklady budou v budoucnu výrazně nižší než obvyklé typy kotelen.

BOROVÁ LADA DODRŽUJE EKOLOGICKÉ PRINCIPY

Podobné zkušenosti mají i obyvatelé šumavské obce Borová Lada. Využívají čerpadla k vytápění čtyř bytových domů, mateřské školy a obecního úřadu. Prvních šest tepelných čerpadel si nechala obec instalovat už v roce 2000, později přibyly další tři. Zároveň zateplili některé budovy. Celý projekt byl uskutečněn jen díky evropskému programu Phare, ze kterého obec čerpala většinu peněz, sama se na investici podílela pouze deseti procenty. To s sebou přineslo nesporné výhody, zejména v rychlosti realizace projektu, která přinesla ekonomické efekty. Například za vytápění radnice se dříve platilo kolem sta tisíc korun. Po instalaci tepelného čerpadla (zateplení se tohoto objektu netýkalo), klesla částka na čtyřicet tisíc. A to jsou na Šumavě mnohem delší zimy, a tím i účinnost tepelného čerpadla nižší než třeba ve městech.

Zajímavá je i další akce, která se v současnosti v Borové Ladě odehrává. Jedná se o výstavbu obytného souboru, jenž tvoří 11 samostatně stojících rodinných domů a 27 bytových domů s 81 bytovými jednotkami na celkové ploše 5,6 ha. Domy jsou koncipovány jako nízkoenergetické s vynikající tepelnou izolací a vycházejí z tradiční architektury šumavských chalup. Energetickou úspornost každého domu zajišťuje instalovaný teplotní výměník, který umožní využívat i odpadního tepla. Prostřednictvím prosklených ploch budou chalupy pasivně využívat sluneční energii, její intenzitu bude možné regulovat posuvnými okenicemi. Obytný soubor Borová Lada a jeho zasazení do šumavské přírody je dílem ateliéru Adam Rujbr Architects. Celý projekt má být dokončen na podzim 2008, celkové náklady dosahují částky 315 milionů korun.

ZVÝHODNĚNÝ TARIF NA ELEKTŘINU

Výkon tepelného čerpadla je dán součtem energie odebrané z okolního prostředí a elektrické energie dodané pro pohon kompresoru. Rozdíl mezi energií dodanou a získanou udává takzvaný topný faktor. U tepelných čerpadel se jeho hodnota pohybuje v poměru mezi dvěma a půl až čtyřmi jednotkami získané energie ku jedné dodané. Samozřejmě platí, že čím je číslo větší, tím je provoz tepelného čerpadla efektivnější a tím více se ušetří.

Kde se tedy vzal poměr jedna ku třem? Pro lepší porovnání se uvádí u jednotlivých čerpadel průměrný topný faktor. A to je právě ona trojka. V teplém létě bývá topný faktor vyšší. Vodu tak ohříváte velmi levně. Naopak během mrazivých dnů se zhoršuje a například u některých čerpadel dosahuje poměru jedna ku dvěma.

Při vysokých mrazech kolem mínus dvaceti stupňů vytápění zajišťuje náhradní zdroj, zpravidla elektrokotel, který bývá součástí čerpadla. Období, kdy se topí pouze elektřinou, ale bývá v České republice velmi krátké, počítá se pouze na dny a na celkových nákladech se podílí jen jednou desetinou. Navíc i v tomto období člověk využívá zvýhodněné sazby elektrické energie. Majitelé tepelných čerpadel odebírají elektřinu podle cenově výhodné sazby Komfort TC 22 (dříve D 55 nebo D 56), kdy mají energii k dispozici dvaadvacet hodin denně za nízký tarif. Také vysoký tarif (zbylé dvě hodiny denně) je zde mnohem levnější. Většina domácností odebírá elektřinu podle sazby Komfort Klasik 24. Aktuální sazby lze většinou nalézt na internetových stránkách zvoleného distributora dodávané elektřiny.

VODA, ZEMĚ, VZDUCH

Existuje několik druhů tepelných čerpadel, které se od sebe liší tím, odkud berou energii. Vybírat lze mezi typy vzduch-voda, voda-voda, země-voda, případně vzduch-vzduch. První z dvojice slov udává, odkud je energie odebírána, druhé označuje médium, kterým se teplo po domě rozvádí. V naprosté většině je to voda. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch (pracuje na stejném principu jako klimatizace) se používá spíš výjimečně.

Každý z těchto typů má své výhody a zápory (viz Jaké tepelné čerpadlo vybrat?). Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, vždy se bude skládat z vnitřní a venkovní jednotky. Interiérová část je podobná obyčejnému elektrickému nebo plynovému kotli. Venkovní se od sebe liší. U čerpadla vzduch-voda stojí vedle domu ventilátor, o typu země-voda jde o stovky metrů potrubí v zemi.

Nově se na našem trhu objevují tepelná čerpadla, která se dají ovládat pomocí internetu. Stačí notebook, připojení na internet a tepelné čerpadlo lze řídit z jakéhokoliv místa. Lidé to oceňují hlavně tehdy, když se vracejí třeba ze zimní dovolené. Topení mají celý týden například na udržovací teplotě patnáct stupňů a zapnou si ho až tři hodiny před návratem domů.

Ovládání přes internet také zjednodušuje a zlevňuje opravy a servis. Vše lze odhalit "na dálku". Zařízení dokonce samo upozorní, že s ním není něco v pořádku. Například, že došlo k poklesu tlaku kompresoru, a proto přepíná na elektrokotel.

VÝMĚNA SE ZJEDNODUŠUJE

Současná tepelná čerpadla dodávají do topného systému vodu o maximální teplotě 65 stupňů Celsia. Proto se dají ve většině případů zaměnit například za plynový kotel bez jakýchkoli dodatečných úprav. U tepelných čerpadel starší konstrukce, kde voda dosahovala teplot 55 stupňů Celsia a méně, hrozilo nebezpečí, že tepelné čerpadlo dům nedokáže vytopit. U starších budov s kotli na pevná paliva to je kolem devadesáti stupňů.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů