Pátek, 19. dubna 2024

Infratopení – moderní trend v bydlení

Jednou z podmínek dobré tepelné pohody v bytě, a tím tedy pohody bydlení v chladných měsících, je účinná teplota okolních stěn.
Infratopení – moderní trend v bydlení

Stěžuje si vaše drahá polovina na studené nohy nebo ruce? Topíte na maximum a stejně to vaši partnerku nezahřeje? Řešením je infratopení nebo-li infračervené topné panely. POŘIZOVACÍ I PROVOZNÍ NÁKLADY JSOU NIŽŠÍ a efekt se dostaví okamžitě. Představíme vám, jak tato technologie funguje.

Proč je nám ve vytopené místnosti zima

Jednou z podmínek dobré tepelné pohody v bytě, a tím tedy pohody bydlení v chladných měsících, je účinná teplota okolních stěn. Vliv této teploty známe nejlépe ze situací, kdy jsme v místnosti s dostatečně teplým až přehřátým vzduchem, ale studenými stěnami, nebo prostorem u okna. Povrch nekrytého těla se ochlazuje sáláním ze stěn a pociťujeme nepříjemný chlad bez ohledu na vysokou teplotu vzduchu.

Jak funguje Infratopení


Právě proto se používá pro vytápění v moderním bydlení infratopení, které prvotně vyhřívá exponované stěny a stropy spolu s ostatními pevnými materiály v interiéru. Tyto  infračervené topné panely zajistí velmi příjemné vytápění vašeho bydlení.


Infratopení neohřívají přímo vzduch tak, jak to činí obvyklá topná tělesa, např. radiátory. Infračervené záření ohřívá zdi, podlahu, strop a předměty v místnosti. Tepelná pohoda je pak mnohem větší. Navíc namísto běžného bílého povrchu mohou být na bytových panelech různé obrázky a motivy, rám může být například dřevěný a infrapanel pak působí jako obraz. Zkrátka, bydlení je hra. I infratopení se může stát estetickým prvkem vašeho interiéru.


Povrchová teplota infračervených topných panelů dosahuje max. 95˚C, což je shodné s klasickými teplovodními radiátory. Na rozdíl od infrazářičů, které pracují s o mnoho vyššími teplotami (halogenové zářiče, topná odporová tělíska) nedochází u velkoplošného infratopení k napalování prachu, není riziko popálení ani riziko vzniku požáru.

Tepelná pohoda, kterou známe z koupelny


Výhody vytápění prostřednictvím infrazáření jsou zřejmé z použití v koupelnách. Ačkoli vzduch ani stěny nejsou zahřáté na potřebnou teplotu, sálavé teplo nám zajišťuje velmi příjemnou tepelnou pohodu.


V bytě, ve kterém je umístěn nízkoteplotní infračervený topný panel, je teplota stěn a všech předmětů v místnosti vyšší, než teplota vzduchu, nábytek i zdi jsou suché a teplé. Vzhledem k tomu, že infratopení je možné (v závislosti na typu) umístit též na stropy, nezabírají v místnostech vůbec žádný užitný prostor. Místnosti jsou vytápěny naprosto rovnoměrně.

Slunce hřeje také tak


Cítíme se příjemně, když hřeje slunce? Samozřejmě. Mnohem lepší nálada, lépe zvládáme stres, jsme odolnější vůči nemocem. Infračervené (tepelné) záření je elektromagnetické vlnění, které svou vlnovou délkou zapadá mezi vlnovou délku viditelného světla a mikrovlnné záření. Zároveň je to pro člověka nejpřirozenější druh tepla, užívaný od pravěku v podobě ohniště a horkých kamenů, nebo jako kachlová kamna. Právě toto sálavé teplo horkých kachlů způsobuje vynikající tepelnou pohodu i v místnostech, kde nelze zajistit požadovanou teplotu vzduchu, protože jsou nedostatečné tepelné izolace stěn oken a dveří.


Tento poznatek není jen zajímavostí, o které jsme se zmínili, ale má fatální důsledky na úsporu energie. Vždyť při stejné tepelné pohodě může být vzduch chladnější a tepelné ztráty ve srovnání s klasickými systémy vytápění, které prvotně ohřívají vzduch a rozdíl teploty vzduchu může být mezi teplotou u podlahy (kde nás zebou nohy) a u stropu (kde je vzduch přehřátý) třeba 13ºC, jsou pak mnohem menší.


Navíc je infratopení bezúdržbové a tím odpadají další provozní náklady. Přičteme-li ke všem vlastnostem také pořizovací náklady, které jsou nižší, než pro plynové vytápění, dostaneme konečný obrázek o výhodnosti tohoto systému. Někteří odborníci na vytápění tvrdí, že tento způsob vytápění zcela vytlačí jiné systémy. Získáte tak finanční úsporu nižšími provozními náklady.


Infračervené topení nepotřebuje k přenosu tepla vzduch. Tepelná energie je šířena sáláním. Díky této vlastnosti infračervené záření ohřívá z 80 procent přímo okolní tělesa a pouze z méně než 20 procent okolní vzduch.


Největší výhodou tohoto vytápění je ale pronikání infrazáření do hloubky lidského těla, popřípadě jiných těles. Důsledkem tohoto pronikání tepla do lidského organismu a okolních teplých ploch je příjemný pocit tepla u osob nacházejících se v takto vytápěných prostorách.


Stimulace lidského těla infračervenými paprsky má blahodárné účinky na lidský organizmus. O tom si řekneme více v příštím článku s názvem: Infratopení – stimulant našeho zdraví

Zdroj: www.rust-osobnosti.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů