Pátek, 29. března 2024

Zateplujeme fasády nátěrem

Zateplujeme fasády nátěrem

Tepelně – izolační nátěr potkáte téměř na každé výstavě o vytápění. Údajně byl vynalezen někdy kolem roku 1985 jako nátěry raketových hangárů. Principem není zvýšení tepelného odporu tepelně izolační vrstvou, ale princip podobný, jako Gore – tex.

Nátěr propouští vlhkost ven ze zdiva, ale nedovoluje vlhkosti do zdiva vstupovat. Navíc má až 86 % účinnost při odrážení slunečních paprsků. Tedy v zimě dochází k úsporám za vytápění, v létě za klimatizaci. Sám jsem viděl nátěrem natřený objekt bývalé jednoty. Včetně rovné střechy u Třince. Již první rok po nátěru nebylo v objektu nutno pouštět klimatizace v letním období, ve srovnání s jinými roky, přesto že jde o prodejnu potravin.

Dovozci nátěru uvádějí -  pokud vysušíte zdivo o 1 % vlhkosti, stoupne tepelný odpor o 10 %. Faktem je, že je obrovský rozdíl, velikost tepelného odporu např. YTONGU, při vlhkosti 30 % a 3 %. Projektanti mají strach, že pokud navrhnou dům např. z ZTONGU někde ve vlhkém údolí u potoka, těžko kdy dosáhne požadovaného tepelného odporu.

Použití: používá se hlavně u složitých fasád památkových budov. Dále pak pro snadné zateplování paneláků a rodinných domků. Nátěr může být vnitřní nebo vnější.  Dovozci uvádějí tepelné úspory ve výši 29 %.

ilustrační-foto.jpg

Vlhkost je problém. Např. jsem viděl pěstírnu hlívy ústřičné v jednom vlhkém údolí u Píšťan. Objekt byl původně kravín JZD, u potoka. Majitel měl dřevoplynový kotel 80 kW. Ročně protopil 25 tatrovek. Říkal – vždy mi přivezou suché dříví a zde u budovy (potoka) mi ho složí. Během 14 dní natáhne vlhkost a stejně topím mokrým dřívím.

Těchto tepelněizolačních nátěrů je trhu více. Je to převratná technologie.  Lze ji použít i pro dotační program PANEL (zateplování panelových domů). Investice je samozřejmě mnohem nižší, než u klasických zateplovacích systémů.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor

Zdroj: http://www.jakbydlet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů