Pátek, 19. dubna 2024

Brumov-Bylnice bude topit levněji i ekologičtěji

Brumov-Bylnice bude topit levněji i ekologičtěji

"Jeden plynový kotel zůstane jako záloha, ale používat budeme dva nové na štěpku," objasnil místostarosta města Václav Bližňák.

Stavební práce začaly v červnu a skončit by měly v únoru příštího roku. Že by ale občané města mrzli, než se nové topení zprovozní, se prý stát nemůže.

"Tepelný výkon je zabezpečený, takže se rozhodně nic takového nestane. Zatím jsou ještě v provozu dva plynové kotle a na konci října chceme zprovoznit ten větší na štěpku. Do konce roku pak začne fungovat i druhý, menší," podotkl místostarosta.

Celá kotelna projde rozsáhlou modernizací. "Nebudou se vyměňovat jenom kotle, ale vznikne i nová úpravna vody nebo sklad paliva. Navíc pak bude možné podávat informace o aktuálním výkonu a spotřebě kotelny na internetu, kam se bude moci kdokoliv podívat," vyzdvihl Bližňák.

Dodal, že další výhodou je i menší náročnost na obsluhování kotelny. "Zatímco předtím zde pracovalo devět lidí, teď bude zpočátku potřeba dvou lidí a posléze možná ještě méně," doplnil.

Nákladná rekonstrukce vyjde na 21 milionů korun. Provozovatel kotelny, Služby města Brumova, se podílí prostřednictvím města na přeshraniční spolupráci se slovenskou obcí Horné Srnie. Díky tomu dostal na kotelnu šestnáctimilionovou dotaci a zbytek financí pak uhradí z provozu kotelny.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů