Středa, 24. dubna 2024

Začněte sbírat klestí

Začněte sbírat klestí

Evropou opět obchází přízrak strachu z obchodní a politické války mezi Ukrajinou a Ruskem. Vše se opět točí kolem zemního plynu. Normálního člověka přitom nezajímá, jak to vlastně je. Jen chce mít doma teplo.

Loňská zima patřičně vyděsila všechny, kdo plynem topí v rodinných domech nebo bytech, i lidi připojené na teplárny, které využívají zemní plyn.

Krizi se tehdy naštěstí podařilo zahnat, ale červíček pochybností zůstal. Evidentně oprávněně. A člověka, který investoval desítky tisíc do ekologického kondenzačního kotle, opravdu nezajímá mezinárodní politika, jen chce topit.

Takhle to totiž vypadá, že na tom nejlépe budou lidé, kteří pořád pálí uhlí, i když jim zdraží. A ještě lépe na tom budou fanoušci ekologie, kteří pálí Bursíkovy brikety, tedy PET lahve naplněné více či méně hořlavým materiálem smíchaným s vyjetým motorovým olejem.

V takové situaci dostává o něco větší smysl investice do solárních panelů nebo tepelných čerpadel, i když to není ekonomicky výhodné jako pálení odpadu. Slunce snad žádní politici nezastíní.

Nám ostatním nezbývá než nakoupit brikety z pilin, nasekat palivové dříví a na cirkulárce rozřezat vyřazené dřevěné palety. Anebo jako v pohádce vyrazit do lesa pro trochu toho klestí. Lesu zdar.

AUTOR: Otakar Schön

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů