Čtvrtek, 28. března 2024

Nemocnice Hodonín má nové zateplení, ušetří miliony ročně

Nemocnice Hodonín má nové zateplení, ušetří miliony ročně

Hodonínská nemocnice má letos a v dalších letech výrazně ušetřit na topení. Stavbaři objekt za 35 milionů korun zateplili. Vyměnili 415 oken včetně těch, která byla na budově od roku 1952, kdy se nemocnice otevírala. Nemocnice se také díky zateplení vrátila k původní bílé barvě fasády, řekl dnes ČTK ředitel Antonín Tesařík. Investici platil Jihomoravský kraj, využil evropské dotace.

Podle Tesaříka nemocnice díky zateplení ušetří ročně na vytápění dva až tři miliony korun. Změnu poznají i pacienti, jimž v mrazu a větrném počasí nebude táhnout do pokojů. Nemocnice by měla nově ušetřit i za ohřev teplé vody. Technici na střechu nemocnice instalovali 115 solárních panelů, které budou ohřívat užitkovou vodu pro sprchy a umývárny.

Hodonínská nemocnice funguje od roku 1952 a vznikla podle návrhu architekta Bedřicha Rozehnala, autora několika nemocničních staveb v kraji. Budova nese podle Tesaříka rysy funkcionalismu, takže na plánování stavebních úprav souvisejících se zateplením se podíleli i památkáři. Výsledek má být bližší původní Rozehnalově myšlence.

Investice by v nemocnici měly pokračovat, další peníze mají směřovat do modernizace vytápění. Současná centrální kotelna je zastaralá, navíc díky nižší tepelné náročnosti objektu nebude její výkon sedmi megawatthodin potřeba. "Celé vytápění nemocnice mohou zajistit tři výkonné účinné kotle, které umístíme přímo do hlavní budovy," uvedl ředitel. Podle něj se tak na vytápění díky tomu ušetří dalších pět až šest milionů korun ročně.

Stavba se má uskutečnit letos a příští rok, aby nemocnice nové vytápění mohla využít ještě v části této topné sezony. Práce a nákupy za deset milionů korun zaplatí Jihomoravský kraj. "Návratnost investice je za rok a půl," dodal Tesařík.

Zdůraznil, že díky úsporám na vytápění zůstane nemocnici v rozpočtu víc peněz. Bude tak moci víc než dosud investovat do nových přístrojů, lůžek a dalšího nemocničního vybavení.

Lucie Kučerová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů