Pátek, 29. března 2024

Infotherma zahájí (opět) v lednu

Také v příštím roce bude maraton technických výstav a veletrhů již tradičně zahájen největší tuzemskou specializovanou přehlídkou věnovanou vytápění, úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů v malých a středních objektech - výstavou Infotherma.

Infotherma zahájí (opět) v lednu

Uskuteční se 16.-19. 1. 2012 v Ostravě.

Před pěti lety se tato výstava především z prostorových důvodů přestěhovala z Frýdlantu nad Ostravicí na ostravské Výstaviště Černá louka. Tam se ve dnech 16.-19. ledna uskuteční i její už 19. ročník. Vytápění rodinných domů čím dál více sahá do peněženek lidí a stává se jednou z rozhodujících položek rodinných rozpočtů. Řada občanů proto často topí vším možným ve starých, zcela nevyhovujících kotlích. Lokální topeniště jsou mnohde největším zdrojem znečišťování ovzduší. O tom, co se s tím dá dělat, jsme hovořili s Ing. Liborem Kostelným, ředitelem agentury Inforpres, která je od prvního ročníku organizátorem výstav Infotherma.

Podle jeho slov by do budoucna mohla zásadně promluvit aktualizovaná státní energetická koncepce. Ta má být schválena ještě letos, a jak inženýr Kostelný uvedl, měla by být představena 16. 1. 2012 na celostátní tiskové konferenci, tedy právě v den zahájení Infothermy. Očekává se, že představitelé ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a životního prostředí, pod jejichž záštitou se výstava Infotherma uskuteční, tam spolu se zástupci Hospodářské komory ČR, asociací, svazů, cechů a společenstev sdělí, jak se koncepce promítne do moderního vytápění, úspor energie, využívání obnovitelných zdrojů i životního prostředí.

OTÁZKA: Jak může koncepce konkrétně ovlivnit vytápění rodinných domů?

Zásadně. Například dokud byla cena ušlechtilých paliv pro lidi únosná, nebyl problém, aby velice rychle a bez větších problémů přešli na moderní vytápění. Výrazně se zlepšila čistota ovzduší a nově získávaná tepelná pohoda rovněž odpovídala modernímu bydlení i novému životnímu stylu. Ano, dnes jistě nelze očekávat zlevnění cen energií. Občané však právem chtějí vědět, jaký bude trend ve státní energetice, jak, kdo a za kolik bude energii vyrábět a kolik za ni zaplatí koncový uživatel. Lidé už nehodlají, jak tomu bývalo před několika lety, investovat podle momentálních trendů nemalé částky, tu do elektrických přímotopů, tu do kotlů na plyn a nyní do kotlů na pelety či brikety, obnovitelné zdroje apod.

OTÁZKA: Co jim tedy budete na Infothermě 2012 radit?

Budeme se snažit zmapovat a nabízet co možná nejvíce různých řešení podle jednotlivých požadavků a ekonomických možností každého zájemce. Je to však začarovaný kruh. Tomu, kdo nemá na ušlechtilá paliva, většinou chybějí i peníze na alternativní řešení. Výstava bude hlavně přehlídkou nejrůznějších otopných systémů, které již ze své podstaty mají nižší spotřebu a lepší využitelnost paliva. Představí se tam i moderní kotle na tuhá paliva, nové komínové tahy a celá škála krbů, krbových vložek a kachláků.

OTÁZKA: To se však také neobejde bez investic...

Má-li se opravdu zásadně řešit ekonomika vytápění, je třeba začít nejlépe u nové nízkoenergetické výstavby či u rekonstrukcí, výměny oken a zateplování objektů. Proto také ze zhruba 360 vystavovatelů a organizací bude třetina těch, kteří nabízejí úspory energií >>stavební formoučisté energie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů