Pátek, 29. března 2024

Britské vládě se zalíbil plán, jak využívat krematoria k vytápění

Britské vládě se zalíbil plán, jak využívat krematoria k vytápění

Britské vládě se zřejmě zalíbil plán jedné anglické obce, která se chystá využívat teplo produkované místním krematoriem k vytápění krytého plaveckého bazénu. Kontroverzní nápad, který má mezi obyvateli i řadu odpůrců, podpořil vůdce Dolní sněmovny George Young, který ho označil za "průkopnický projekt". Kabinet by se podle něj měl touto myšlenkou zabývat a zjistit, zda by se nedala uplatnit i jinde, napsal dnes deník The Daily Telegraph.

"Vláda o tomto plánu ví," uvedl Young. "Ministerstvo pro energetiku a změny klimatu brzy zveřejní svou strategii věnovanou vytápění a v ní se bude zaměřovat i na možné lepší využití zbytkového a nevyužívaného tepla v projektech jako je tento." S nadsázkou také dodal, že by umíral šťastnější, kdyby věděl, že teplo vniklé při jeho zpopelnění bylo nějak smysluplně využito.

Young ve sněmovně zastává funkci, která ho opravňuje zúčastňovat se pravidelných schůzí vlády, členem kabinetu ale není.

Projekt na využívání tepla z krematoria v obci Redditch v anglickém hrabství Worcestershire je v Británii první svého druhu. Ačkoli měl nápad řadu odpůrců, zastupitelstvo ho loni schválilo a letos na jaře by měl být dokončen detailní projekt. Podle něj chce obec spojit teplovodem krematorium s místním bazénem, a ušetřit tak až 14.500 liber (asi 430.000 korun) ročně za vytápění. Teplo, které vzniká při zahřívání spalovacích zařízení až na 800 stupňů Celsia, tedy nepřijde vniveč.

Plán hájí zejména místní konzervativní poslankyně Karen Lumleyová. "Mnohem raději vidím, že se energie využívá, než aby teplo šlo ven komínem a vytápělo oblohu," tvrdí. Tvrdě proti je ale kupříkladu odborový svaz Unison, podle nějž je nápad "zvrácený a uráží místní obyvatele".

Možnosti dalšího využití energie zvažují i v dalších britských krematoriích. Například v Durhamu mají plán na instalaci turbín, které by dodávaly elektřinu do sítě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů