Čtvrtek, 28. března 2024

PASIVNÍ PANELÁKY? ANO, TO MYSLÍME VÁŽNĚ

PASIVNÍ PANELÁKY? ANO, TO MYSLÍME VÁŽNĚ

U 85 % panelových budov které dosud neprošly rekonstrukcí je možno cílit až na pasivní energetický standard, tvrdí konzultanti ze společnosti EkoWATT. Provozní energetické náklady domácností se v takových domech po rekonstrukci v průměru sníží o 50 -- 60 %. Vyšší investice pasivní rekonstrukce se vrací v průměru někde mezi 10-18 lety. Dlouhé návratnosti a velké investice, které známe z minulosti, již dnes neplatí. Podstatnou výhodou pasivního standardu je též zdravé vnitřní prostředí bez nadměrné vlhkosti, plísní a vydýchaného vzduchu. To jsou závěry výzkumného projektu zadaného Ministerstvem životního prostředí, který se zabýval budovami v panelové technologii.

Pasivního standardu u bytového panelového domu lze docílit až překvapivě jednoduše. Nejedná se jen o nadstandardní zateplení v tloušťkách kolem 20 cm a výměnu oken v provedení s trojskly, ale jde také o mechanické větrání s rekuperací, důraz na vzduchotěsné detaily oken, dveří a prostupů. Pro zlepšení ekonomických parametrů lze dále uvažovat s instalací alternativních zdrojů tepla jako tepelných čerpadel nebo účinné plynové kotelny. Výzkum společnosti EkoWATT se věnoval celkem 36 možnostem úsporných řešení včetně redukce a rekuperace teplé vody nebo solárních termických a fotovoltaických systémů.

Pasivní standard panelového domu udrží současnou prodejní hodnotu bytu, zatímco ostatní běžné panelové byty zaznamenají na realitním trhu ještě výrazný pokles. "Tržní cena bytů v panelových domech jde v posledních letech neustále dolů. Paneláky jsou stále méně atraktivní k bydlení. Negativní trend cen bude do budoucna dále podpořen zaváděním směrnice EPBD II. Díky novým průkazům! budou na trhu jednoznačně vidět energeticky šetrné a nešetrné byty a paneláky na tom nebudou zrovna nejlépe.", říká František Macholda, vedoucí výzkumného úkolu společnosti EkoWATT. "Rekonstrukce paneláku do pasivního standardu může trend snižující se tržní ceny otočit.", dodává Macholda.

Zásadní výsledky výzkumného úkolu jsou formou srozumitelnou i pro neodbornou veřejnost shrnuty v čerstvě vydané publikaci "Pasivní panelák? A to myslíte vážně?". Kniha obsahuje praktická řešení, a to vždy s hodnocením ekonomické návratnosti. Velký důraz je v knize kladen na možná řešení mechanického větrání. "Kniha je určena zejména bytovým družstvům a sdružením vlastníků. Nové poznatky jsou však zajímavé i pro odbornou veřejnost", říká Jiří Beranovský, ředitel společnosti EkoWATT.

Kontakt: Petr Vogel
EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie
Švábky 2, 180 00 Praha 8
tel: 266 710 247
e-mail: petr.vogel@ekowatt.cz, www.ekowatt.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů