Pátek, 29. března 2024

Ledoví muži teplárny nepřekvapili, obnovily vytápění

Ledoví muži teplárny nepřekvapili, obnovily vytápění

Podle předpovědi počasí si tradiční třídenní výlet do Evropy letos Ledoví muži prodlouží na celý týden! Jelikož otopné období končí až 31. května, teplárny opět začaly o víkendu dodávat všem zájemcům teplo podle jejich požadavků. Nabízejí tak stejný komfort, jako individuální vytápění.

Chladné počasí ovlivněné vpádem studeného vzduchu od severu se letos podle předpovědi protáhne. Oteplení bychom se mohli dočkat až v sobotu. "Řada tepláren na konci předminulého týdne díky vysokým venkovním teplotám vytápění přerušila. Vzhledem k očekávanému ochlazení však již řada z nich o víkendu vytápění znovu obnovila" řekl Ing. Martin Hájek, Ph.D., ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky. Topit nezačaly jen teplárny v západních a severních Čechách, kde se chladné počasí projevuje nejvíce, ale například i v Praze, Brně a dalších městech.

Pokud trvá chladné počasí déle (zhruba po třech dnech), je zapotřebí kvůli vyčerpané akumulační schopnosti domů alespoň ranní a večerní "přitápění" obnovit tak, aby se v obytných místnostech pohybovala teplota kolem 21 °C.


Poznámka:

Začátek a konec otopného období stanovuje v České republice vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., podle které otopné období začíná 1. září a končí 31. května. Dodávka tepla se zahájí v otopném období, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu (součet teplot v 7, 14 a dvakrát ve 21 hodin děleno 4) poklesne pod 13 °C ve dvou po sobě jdoucích dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad 13 °C následující den. Naopak, vytápění se omezí nebo přeruší, vystoupí-li teplota nad 13 °C ve dvou po sobě jdoucích dnech a nelze očekávat pokles následující den. V případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů se vytápění uskutečňuje mimo otopné období, vyžaduje-li to průběh venkovních teplot a připouští-li to technické a zásobovací podmínky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů