Čtvrtek, 25. dubna 2024

I v chladném létě mohou teplárny domácnostem zatopit

I v chladném létě mohou teplárny domácnostem zatopit

Před týdnem skončilo otopné období, které trvá od začátku září do konce května. Ale i v průběhu letních měsíců (červen, červenec, srpen) mohou teplárny podle vyhlášky při chladném počasí začít topit. Pokud budou mít v dnešním chladném počasí odběratelé zájem o teplo, měli by kontaktovat správce objektu, který požádá dodavatele o zahájení vytápění.

Na Svatého Jiří začalo slunce konečně hřát, květnoví Ledoví muži také nezůstali svému jménu nic dlužní a do třetice se letos naplňuje další známá pranostika, a to "Medardova kápě". I když má patron sedláků, vinařů a sládků svátek až v pátek, podle předpovědi by nás medardovské deště i chladnější počasí mělo provázet celý tento týden a možná i první polovinou toho příštího.

"Otopné období už sice skončilo, ale lidé jsou v chladném počasí nuceni znovu zatápět ve svých obydlích. Také domácnosti napojené na teplárny mají stejnou možnost jako při individuálním vytápění. Pokud je v domě objektová předávací stanice, stačí, aby správce objektu přepnul po dohodě s nájemníky na režim vytápění. Tam, kde dostávají teplo přímo z blokových a domovních kotelen nebo centrálních výměníkových stanic, může správce objektu po získání souhlasu od dvou třetin nájemníků požádat dodavatele tepla o obnovení dodávek," poradil, jak vyzrát na současné chladné počasí, Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení České republiky.

Začátek a konec otopného období stanovuje v České republice vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., podle které otopné období začíná 1. září a končí 31. května. V případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů se vytápění uskutečňuje i mimo otopné období, vyžaduje-li to průběh venkovních teplot a připouští-li to technické a zásobovací podmínky.

Zdroj: TZ Teplárenského sdružení České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů