Pátek, 29. března 2024

Bezmocní zajatci tepláren?

Bezmocní zajatci tepláren?

Ani vlastnictví úspěšné firmy člověka před hloupostí neochrání. Dokladem budiž Dalibor Dědek, majitel firmy Jablotron, který se navzdory parnému létu ocitl na tenkém ledě. Tvrzení, že běžný uživatel bytu připojeného na teplárnu je okrádán o desetitisíce korun ročně (HN 1. 8. 2012), musí gentleman buď doložit, nebo projít bosý trasu všech rozvodů tepla se schýlenou hlavou a pod každým komínem teplárny si ji posypat popelem. Licencí na výrobu tepla je v České republice přes 600 a trasa rozvodů tepla činí přes 7 tisíc kilometrů, takže bychom se mohli těšit na slušný sportovní výkon.

Stačí správně počítat

Náklady na vytápění průměrného bytu teplem z teplárny činí přibližně 20 tisíc korun. Pokud pan Dědek tvrdí, že teplárna okrádá uživatele o desetitisíce korun, pak tím jinými slovy říká, že teplo by mělo být zadarmo nebo za symbolický poplatek. Stejným nesmyslem je tvrzení o dvojnásobku ceny tepla z teplárny oproti topení plynem. Porovnávat cenu tepla z teplárny s náklady na nákup plynu je asi stejně korektní jako porovnávat cenu rodinného domu na klíč s cenou cihel, vápna a písku.

V ceně tepla vidí spotřebitel všechny náklady na jedné faktuře. V případě individuálního topení plynem jsou tyto náklady rozptýleny do řady položek. Pokud však jednotlivé položky obsluhy, údržby, oprav, revizí, amortizace kotle a tak dále sečteme, zjistíme, že připojení na teplárny se ve valné většině případů v České republice vyplatí, o přínosu pro ovzduší nemluvě. V případě cestovních kanceláří stát úzkostlivě dbá na to, aby nebyl spotřebitel klamán rozdělením ceny zájezdu do více položek, zatímco v energetice spoléhá na jeho rozum a vzdělání. Naštěstí pro teplárny většina lidí v panelácích zatím počítat umí.

Cena tepla je v Česku na rozdíl od řady jiných zemí regulována nezávislým Energetickým regulačním úřadem na principu oprávněných nákladů a přiměřeného zisku. Platí striktní pravidla, jaké položky a v jaké výši lze do ceny započítat. Pokud má kdokoli pochybnosti o výši uplatňované ceny, může se na úřad obrátit a nechat kalkulaci prověřit. Práva uživatelů bytů jsou chráněna a v žádném případě nejsou bezmocnými zajatci teplárny.

Svéprávné obce

Pan Dědek otevřel otázku, zda by měla mít obec právo mluvit do energetiky na svém území, a tedy i do toho, jak a čím lidé topí. Pokud přiznáme možnost určovat směr energetiky státu energetickou koncepcí, není důvod nepřiznat stejné právo pro její území obci, samozřejmě s respektováním energetické koncepce státu. Na tom není nic nedemokratického, samospráva je volený orgán. Pokud by se tato možnost rozšířila, mohly by obce snažící se zabránit rozpadu soustavy zásobování teplem a s tím spojenému růstu cen tepla postupovat transparentněji.

Předpokladem dlouhodobého rozvoje jakéhokoli podnikání, teplárenství nevyjímaje, je samozřejmě konkurenceschopná cena výsledného produktu. Pokud bude odstraněno nerovné zatížení tepláren externalitami typu poplatků za znečišťování ovzduší, ekologických daní na paliva nebo povolenek, nebudou mít problém na trhu obstát. Návrh Státní energetické koncepce k tomu směřuje. Doufejme, že nezůstane jen na papíře.

AUTOR: Mirek Topolánek
Autor je předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů