Pátek, 29. března 2024

Němci i Švýcaři se chtějí zbavit českých tepláren

Němci i Švýcaři se chtějí zbavit českých tepláren

Na českém teplárenském trhu nastává pohyb, jaký tu léta nebyl. Hned několik zahraničních skupin zvažuje odprodej českých tepláren. Byznys se jim tu nedaří, vykazují ztráty. A budoucnost neslibuje zlepšení. Ceny uhlí pro teplárny porostou, zpřísňují se ekologické limity, bude se platit za emisní povolenky.

"Na prodej jsou podíly E.ON v teplárnách Tábor a Otrokovice, z teplárenství chce v Česku odejít i Alpiq Generation," tvrdí šéf teplárenské skupiny Dalkia ČR Zdeněk Duba.

Mluvčí E.ON Vladimír Vácha sice vyloučil, že by skupina zvažovala prodej svých 51 procent akcií v táborské teplárně, prodej Otrokovic však nepopřel: "Bez komentáře." Mluvčí Alpiqu Markéta Čapková nebyla o moc sdílnější: "Nebudeme se vyjadřovat."

Další zdroje ale Dubovu informaci potvrzují. "E.ON i Alpiq u nás sondovaly možnost prodeje," řekl HN například jeden z manažerů ČEZ. ČEZ, stejně jako Dalkia naopak chce v teplárenství posilovat.

Jak německý E.ON, tak švýcarský Alpiq patří v českém teplárenství mezi středně velké hráče. Alpiq provozuje kromě zlínské teplárny jeden z nejmodernějších domácích zdrojů - Energocentrum Kladno. Roční obrat se blíží čtyřem miliardám korun, firma však hospodaří se ztrátou. Ztrátová byla loni i otrokovická teplárna E.ON. Teplárna Tábor, jež splácí nové technologie za skoro půl miliardy, měla tržby 318 milionů a vydělala 29 milionů.

Zdroje z teplárenské branže tvrdí, že odchod z Česka zvažuje i další německá skupina, MVV Energie. Podle informací HN sondovali zástupci MVV - byť neoficiálně a předběžně - případný zájem o svá aktiva u skupiny Penta.

MVV u nás patří k největším v oboru. Má deset tepláren, zásobuje přes 90 tisíc domácností, je vůbec největším tuzemským výrobcem tepla a elektřiny ze zemního plynu. Skupina sice loni vykázala zisk 300 milionů, ovšem hlavně díky mimořádným prodejům majetku. Jinak jí v Česku klesají tržby a provozní výsledek byl loni minusový.

Ani MVV ale informace o chystaném odchodu nechce potvrdit. "Naše mateřská společnost nezahájila žádné procesy k opuštění trhu," sdělila mluvčí firmy Pavla Kutlu. Je ale obvyklé, že firmy o podobných transakcích mluví až ve chvíli, kdy je o nich rozhodnuto.

Podle odborníků je snaha nadnárodních hráčů stáhnout se z českého teplárenství logická: "Evropská ani česká legislativa teplárenství nenahrávají, do budoucna je příliš nejistých faktorů. Dalkia se s tím vyrovnává jen díky dlouhodobým smlouvám na palivo i na odběr tepla," říká Duba. Teplárníci si stěžují především na nejistotu. "Nevíme, jak se budou vyvíjet daně, jaké náklady budou na emisní povolenky, stále není hotova státní energetická koncepce," stěžuje si Duba. K tomu se přidává nutnost mnohamiliardových investic na snížení emisí a na modernizaci zastaralých rozvodů tepla. Těžaři tlačí na zdražení uhlí, navíc teplárnám hrozí odliv zákazníků k malým lokálním kotelnám.

"Zvláště německé energetiky ze střední Evropy couvají, protože mají doma dost problémů po útlumu jádra. Musí reagovat na trendy k obnovitelným zdrojům a k decentralizaci energetiky, což je stojí velké peníze," dodává expert J&T Banky Michal Šnobr.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů