Pátek, 19. dubna 2024

Hlavně žádnou diskusi - pražský magistrát nechce o územním plánu mluvit s občany

Hlavně žádnou diskusi - pražský magistrát nechce o územním plánu mluvit s občany

Úředníci pražského magistrátu připravovali koncept nového územního plánu čtyři roky. Občané teď mají na prostudování stovek stran dokumentů a map a podání připomínek pouhý měsíc. To vše v době, kdy magistrát paralelně projednává několik vln změn současného územního plánu. Kdo by čekal, že politikové a úředníci budou mít snahu občanům své plány vysvětlit, ten by se však mýlil.

Magistrát oznámil pořádání dvou přednášek, kde se mohou občané dozvědět podrobnosti o obsahu nového územního plánu. Nesmějí se však na nic zeptat. "Půjde pouze o výklad konceptu nového územního plánu bez diskusní části a možnosti podávání námitek a připomínek," píše se v oficiální pozvánce Magistrátu na seznámení s konceptem.

Podobně dopadlo sdružení Arnika, které zvalo ředitele Útvaru rozvoje města Bořka Votavu a radního hlavního města Prahy pro územní plán Martina Langmajera na tři veřejné debaty, jež Arnika pořádá ve spolupráci s místními občanskými sdruženími v Ďáblicích, na Trojmezí a v Roztylech. To všechno jsou lokality, kde se obyvatelé děsí negativních vlivů nových staveb, které jim nový územní plán nebo jeho změny chystají.

Radní Langmajer i ředitel Votava sdělili, že kvůli přípravě samotného územního plánu nemají na diskuse s občany čas. Situaci dokresluje vyjádření ředitelky magistrátního odboru územního plánu Jitky Cvetlerové, která Arnice napsala: "Velice se omlouvám za pozdní odpověď, ale v současné době nestíhám. Vzhledem k tomu, že náš odbor projednává ještě několik vln změn 06, 07, a dvě vlny celoměstských změn, Zásady územního rozvoje a napravujeme soudem shozenou změnu 1000, a od 2. 11. 09 zahajujeme veřejné projednání nového územního plánu (a to se mnou v 6 lidech), nemohu se já ani nikdo z mých spolupracovníků zúčastnit Vašich veřejných debat."

"Když nestíhají přípravu a změny územního plánu ani magistrátní úředníci a politikové, jak to má zvládnout normální člověk, který chodí do práce a územnímu plánu nerozumí?", pokládá řečnickou otázku vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Martin Skalský. Podle něj vedení města značně podcenilo diskusi a projednání významného dokumentu s občany.

"Pokud úředníci kreslí územní plán několik let, měli by mít obyvatelé Prahy na seznámení a diskusi alespoň pár měsíců. Územní plán ovlivní podobu města a kvalitu života v něm na příštích nejméně dvacet let, tedy pro celou generaci," doplnil Skalský.

Podle něj se může magistrátu nedostatek komunikace vymstít v podobě nesouhlasu občanů, velkého množství negativních připomínek a soudních žalob. Podobnou situaci už město zažívá ve sporu o trasu Pražského okruhu v severozápadní části města. Příslušnou změnu územního plánu už dvakrát po žalobách městské části Suchdol a poškozených vlastníků nemovitostí zrušil soud.

Další informace:

Stránky Arniky věnované územnímu plány Prahy www.mestaprozivot.arnika.org/uzemni-plan

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů