Čtvrtek, 25. dubna 2024

Architekt, který učí lidi chodit...

Nadace Partnerství a dánská ambasáda Vás srdečně zvou na setkání s Janem Gehlem, dánským architektem a výraznou osobností v utváření veřejných prostranství.

Architekt, který učí lidi chodit...

Jan Gehl výrazně ovlivnil přístup urbanistů i architektů k utváření veřejných prostranství, a to na základě pochopení života společnosti, potřeb užívání i dalších sociálních vztahů souvisejících s veřejnými prostranstvími. Díky průzkumům "on site", tedy přímo na místě, navrhuje citlivé architektonické, urbanistické i organizační řešení jak v oblasti veřejných prostorů, tak celoměstských strategií. Nejvíce známou a dlouhodobě ověřovanou strategií je právě město Kodaň, kterou se od 60. let povedlo postupně přeměnit z města aut a prázdných ulic na město pro lidi plného života. Jako první ze severských měst zavedla Kodaň pěší zóny, postupně omezuje parkování v centrální části města, buduje příležitosti pro veřejný život ve městě. Proto se Kodaň postupně proměňuje - zmizelo 600 parkovacích míst a více jak polovina všech cest je realizována na kole.

Kde a kdy: Praha, středa 21. dubna 2010

Program návštěvy Jana Gehla:

o 10.00 -13.00 prezentace na akci Cyklokonference 2010 (Ministerstvo dopravy ČR, nábř. L. Svobody 1222/12, Praha 1)
o 13:15 - 15.00 konzultace projektu Strategie pro veřejná prostranství MČ Praha 10, možná spolupráce Gehl Architects na projektu (Praha 10 OÚR, Partneství o.p.s.)
o po 15.00 - možnost rozhovoru s Janem Gehlem (Ministerstvo dopravy ČR, nábř. L. Svobody 1222/12, Praha 1)
o 16:00 - 17:00 procházka s Janem Gehlem (bude upřesněno)
o 17:30 - 19:30 přednáška s diskuzí pro studenty architektury a odbornou veřejnost, zástupci médií (posluchárna C223, FA ČVUT, Thákurova 7, Praha 6 - Dejvice

Bližší informace ráda podá:
Petra Šilberská, Nadace Partnerství, mob: 603 964 800, e-mail: petra.silberska@nap.cz

Lively cities - živá města
(autor: Robert Sedlák z Nadace Partnerství)

Jan Gehl celý svůj profesní život zasvětil utváření živých měst - měst, kde lidé rádi pobývají na ulicích a náměstích, a to proto, že je tato veřejná prostranství svým uspořádáním lákají. Návrhy, jak vrátit do ulic a na náměstí lidi (namísto aut), vycházejí z dlouholetých průzkumů , jak lidé město obývají a co jim zde chybí. Jeho atelier Gehl Architects - Urban Quality Consultants vypracoval projekty pro mnoho světových metropolí i menších měst na všech obydlených kontinentech.

Návrhy vycházejí ze základního předpokladu, že v první řadě je třeba pro lidi zajistit pocit bezpečí (často stačí přítomnost jiných lidí v ulicích), pohodlí (pro chůzi i pobyt, rozhovor) a prožitek (příjemné měřítko budov, nabídku aktivit, mikroklima).

Gehl architects pracují nyní pro New York City a nedávno zrealizovali první úpravy na Broadway, kde byly rozšířeny chodníky, vytvořena pobytová místa a náměstíčka s lavičkami, doplněny cyklopruhy. Gehlovci k tomu říkají: "Pokud je něco takového možné v New Yorku, je to možné všude".

"Let´s put planning back on its feets!" - "Vraťmě plánování zpět na nohy!" (Lars Gemzoe)
Koncept lively (soft) cities odpovídá na současné problémy, kterým čelí (už nejen) západní civilizace:

o zdraví a obezita populace
o mobilita a nefunkční doprava
o životní prostředí
o sociální aspekt - sounáležitost s místem, přímé mezilidské kontakty

"People first, please!" (Jan Gehl)
Jan Gehl a jeho tým vyvinuli unikátní pracovní postup založený na principu, že potřeby lidí jsou tím nejdůležitějším v městském plánování.

Nejprve bereme v úvahu ŽIVOT, potom bereme v úvahu PROSTOR, a potom bereme v úvahu BUDOVY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů