Pátek, 29. března 2024

Zástupci evropských zemí se v Newcastlu radili k místní Agendě 21

Zástupci evropských zemí se v Newcastlu radili k místní Agendě 21

Jak jednotlivé evropské země přistupují k podpoře udržitelného rozvoje na místní úrovni, bylo hlavním tématem dalšího setkání v rámci tzv. Kulatého stolu MA21, které se tentokrát uskutečnilo v anglickém Newcastlu upon Tyne ve dnech 13.-14. dubna 2010. Akci organizovala ICLEI, mezinárodní asociace místních samospráv k udržitelnému rozvoji. Zástupci národních institucí a asociací měst, obcí a regionů zde diskutovali aktuální vývoj v oblasti MA21 a vzájemně si vyměňovali zkušenosti.

Kulatý stůl hostila Northumbria University v Newcastlu a zúčastnilo se jej celkem 15 zemí a přibližně 30 účastníků. Českou republiku reprezentovala zástupkyně Ministerstva životního prostředí a zástupce Národní sítě Zdravých měst ČR. Za ČR byla představena zejména činnost Pracovní skupiny při RVUR, která zaštiťuje postup v rámci MA21 na národní úrovni, dále pak unikátní systém finanční podpory MŽP, a také aktualizovaná sada Kritérií MA21, kterou ostatní účastníci ocenili jako propracovaný systém hodnocení MA21 pro všechny úrovně municipalit. Setkání potvrdilo velkou pestrost přístupů k podpoře místní udržitelnosti i posun v řadě zemí směrem k problematice klimatických změn; MA21 je pak jednou z řady strategií či programů. Mezinárodní asociace ICLEI zde rovněž oznámila svůj záměr vytvořit publikaci k dvacátému výročí Summitu Země (Rio de Janeiro 1992), která by shrnovala klíčové změny v rámci MA21 ve všech zemích světa.

Na Kulatý stůl navázala související akce ICLEI s názvem "Informed Cities Forum", bližší informace naleznete na tomto odkazu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů