Pátek, 19. dubna 2024

Projekt Labe-Loučná zlepší život v sedmi městech

Projekt Labe-Loučná zlepší život v sedmi městech

Realizace největšího projektu v oblasti životního prostředí Labe-Loučná, konkrétně ochrany vod v Pardubickém kraji, již skončila. Stavební práce trvaly dva roky a vyžádaly si 32,2 milionu eur, z nichž téměř 40 % uhradila EU prostřednictvím Fondu soudržnosti. Celkem bylo vybudováno 41 km kanalizace, na niž bylo nově napojeno 7200 obyvatel. Bylo postaveno 10 velkých čerpacích stanic, 381 domovních čerpacích stanic a kapacita čistíren byla zvýšena o 6350 tzv. ekvivalentních obyvatel. To umožňuje, aby se vyřešily letité problémy s odkanalizováním bytové zástavby v Pardubicích, Holicích, Lázních Bohdanči, Žvanicích, Ostřešanech, Holicích a Opatovicích nad Labem.

Dalším významným cílem projektu byla ochrana zdrojů pitné vody v Nemošicích a zachování kvality lázeňských vod na Bohdanečsku. Rovněž se sledovalo zkvalitnění protipovodňové ochrany krajského města. Nově byly proto v jeho některých částech vybudovány čerpací stanice pro přečerpávání odlehčených dešťových vod z kanalizací do Labe. Zároveň byly rekonstruovány stávající výústní objekty, aby se zabránilo vniknutí vody z řek a říček do kanalizace v období vysokých vodních stavů. Podle přesvědčení investora - společnosti Vodovody a kanalizace Pardubice i hlavních zhotovitelů stavby, obavy z důsledků třeba i prudkých přívalových dešťů již mohou patřit minulosti.

>>Zůstávají ale ještě další úkoly. Patří mezi ně modernizace čistírny odpadních vod v Pardubicích, jejíž cena se odhaduje zhruba na 640 milionů korun. Zbývá také dořešit kanalizaci a čištění odpadních vod přibližně na desetině plochy pardubického okresu. To se dotkne především obcí s méně než 2000 obyvateli,<< uvedl Ing. Josef Fedák, ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Pardubice.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů