Pátek, 29. března 2024

"Místní Agenda 21" zná své letošní šampiony

"Místní Agenda 21" zná své letošní šampiony

Nejkvalitněji postupujícími místními Agendami 21 byla za rok 2010 oficiálně vyhlášena Zdravá města Hodonín, Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice, Vsetín, Zdravá městská část Praha Libuš a Písnice a Zdravý Mikroregion Drahanská vrchovina. Samotnému vyhlášení předcházely tradiční podzimní kontroly naplňování kvality mezinárodního programu MA21 přímo v městech, městské části i v samotném mikroregionu, a to za účasti řady místních partnerů i hostů z dalších obcí. Poté následovala obhajoba aktivit a postupů formou otevřeného semináře během jednání Pracovní skupiny pro MA21 Rady vlády pro udržitelný rozvoj na Ministerstvu životního prostředí. Uvedené municipality prokázaly své kvality, ale také odlišné postupy řešení problémů či rozdílná témata, na která se zaměřují.

Z pohledu Zdravých obcí a regionů došlo i v roce 2010 ke kvalitativním posunům v realizaci místní Agendy 21. Kvalita rostla zejména v pokročilejších kategoriích MA21. Municipality v kategorii "D" postoupili do vyšší kategorie v pěti případech; tři města postoupila nově do kategorie "C".

V roce 2010 byla také spuštěna a otestována nová verze oficiální Databáze MA21, kterou spravuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Databáze nabízí přehledné informace o kategoriích a dosažené úrovni plnění Kritérií MA21 u všech druhů municipalit.

Letos se také odborný tým Pracovní skupiny pro MA21 poprvé zabýval přípravou podrobné metodiky pro hodnocení nejvyšší kategorie MA21 - kategorie "A". Experti na dané oblasti (životní prostředí, ekonomika, sociální oblast, ale i doprava, strategické a územní plánování, zdraví, kultura ad.) navrhli kritéria a postupy pro zhodnocení stavu udržitelného rozvoje v dané obci. Testování metodiky v praxi bude probíhat v roce 2011.

Také v roce 2010 mohla města, obce a regiony získat nemalé finanční prostředky na realizaci MA21 z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Zdravým městům, obcím a regionům se zde podařilo uspět s řadou zajímavých projektů. Za dobu fungování fondu získalo 28 členů NSZM zdroje pro realizaci celkem 35 projektů v souhrnné hodnotě více než 35 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů