Úterý, 19. března 2024

Bohumín dostal 15 milionů korun na výsadbu zeleně

Bohumín dostal 15 milionů korun na výsadbu zeleně

Bohumín na Karvinsku získal téměř 15 milionů korun z fondů Evropské unie na výsadbu zeleně. Ve třech lokalitách v městských částech Skřečoň a Záblatí by se na ploše o rozloze 29 hektarů měly začít sázet stromy a keře už příští rok, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová. Vysázeno bude více než 2000 stromů a přes tisícovku keřů.

"Na projekt (výsadby zeleně) získáme dotaci ve výši 90 procent," uvedla Hana Gonsiorová z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Nové stromy se budou sázet na sídlišti v Tovární ulici v Záblatí, ve Skřečoni v oblasti Dolního pole a v lokalitě Gliňoč. Celkové náklady jsou odhadovány asi na 16,6 milionu korun.

"Pro rozsáhlou výsadbu jsme hledali ucelené volné plochy, na nichž vznikne díky nové výsadbě zelená clona, která bude zachytávat škodlivé emise. Při hledání vhodných oblastí jsme byli bohužel omezeni jen těmi, které jsou v majetku města," řekl místostarosta Lumír Macura.

Nejvíce stromů spolu s keři v Bohumíně vysadí v lokalitě Dolního pole. Tam výsadba navíc naváže na stávající biokoridor. "Kácet tady budeme jen minimálně a to v místech pod elektrickým vedením, kde mají stromy zmrzačené koruny kvůli ořezům," uvedla Ľubica Jaroňová z odboru životního prostředí a služeb.

V Tovární ulici se budou sázet nové stromy na volné zelené ploše naproti obytným domům. Zelení tak chce město ještě více oddělit sídliště od průmyslového areálu Bochemie. Souvislý porost chce kombinovat s volnou travnatou plochou tak, aby lokalita sloužila i k rekreaci místních obyvatel. Poslední lokalitou, v níž se objeví nové stromy, je Gliňoč. Nové stromy se budou sázet kolem zdejšího hřiště a největší část stromů pak v prostorách bývalé skládky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů