Pátek, 19. dubna 2024

Jak obce a kraje podporují zdraví svých obyvatel?

Jak obce a kraje podporují zdraví svých obyvatel?

Již posedmnácté probíhá v České republice kampaň Dny zdraví, zaměřená na zlepšování zdravotního stavu obyvatel. Kampaň z dílny Národní sítě Zdravých měst ČR přináší ve městech a regionech tradičně řadu akcí, během nichž zájemci získají informace o tom, jak pečovat o své zdraví, předcházet zdravotním potížím a uchovávat si tělesnou i duševní kondici. V rámci kampaně proběhne také odborný seminář zaměřený na plánování pro zdraví na úrovni obcí a krajů.

Tematická sekce Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM), která se uskuteční 6. října 2011 v budově Českého svazu vědeckotechnických společností v Praze (Novotného lávka 5), představí aktuální postupy, zkušenosti a možnosti spolupráce v oblasti plánování pro zdraví v obcích a krajích. Akce proběhne pod záštitou Kanceláře WHO (Světové zdravotní organizace) v Praze. Účastníci semináře se seznámí se zkušenostmi s plánováním pro zdraví ze zahraničí, ale také třeba ze Zdravého kraje Vysočina, či s aktivitami ze Zdravých měst Chrudim a Litoměřice. Své příspěvky přednesou zástupci odborných partnerů - Univerzity Palackého v Olomouci, Národní sítě podpory zdraví nebo Státního zdravotního ústavu. Během semináře budou také prezentovány dvacetileté zkušenosti s plánováním pro zdraví v Libereckém kraji, který se letos v létě stal členem NSZM. Více informací a program semináře naleznete na stránce www.zdravamesta.cz/sekce_zdravi.

Kampaň Dny zdraví probíhá každoročně převážně v termínu 1. až 17. října. Aktivity kampaně vycházejí z předpokladu, že zdraví lze v širším pojetí chápat nejen jako absenci nemoci, ale jako celkový stav spokojenosti z hlediska tělesného, duševního i společenského. Osvětové akce probíhající v rámci kampaně Dny zdraví mají za cíl informovat občany o tom, jak správně pečovat o fyzické i psychické zdraví a jak předcházet zdravotním potížím, ale také třeba jak se vyhnout nadměrnému stresu. Během akcí v rámci kampaně Dny zdraví si mohou občané na řadě míst nechat zdarma změřit tělesné hodnoty (tělesnou hmotnost, tlak, hladinu cukru v krvi atp.), případně absolvovat další vyšetření nebo alespoň získat informace v rámci bezplatného poradenství. Mezi oblíbené akce v rámci kampaně patří "Pochod všech generací", který spojuje různé věkové skupiny obyvatel při pohybové aktivitě, nebo "Běh naděje" - charitativní akce zaměřená na podporu výzkumu léčby rakoviny. Na vybraných akcích kampaně Dny zdraví se podílejí pracoviště Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Kompletní přehled programů a dalších informací ke kampani Dny zdraví ve Zdravých městech naleznete na adrese http://www.zdravamesta.cz/dzd.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů