Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zpravodaj Zdravých měst, obcí a regionů

Seznámení s vybranými aktivitami a akcemi, které se uskuteční v nadcházejícím období. Přinášíme také souhrn zajímavostí z měsíce října 2011

Zpravodaj Zdravých měst, obcí a regionů

Ve Zdravém městě Chrudim se bude diskutovat o reformě veřejné správy a místní Agendě 21

Ministerstvo vnitra a město Chrudim pořádají v návaznosti na 7. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, která se uskutečnila v únoru tohoto roku, seminář "Reforma veřejné správy a místní Agenda 21". Akce se bude konat ve dnech 10. - 11. listopadu 2011 ve velkém sále Chrudimské besedy a je určena zástupcům státní správy i samosprávy a dalším odborníkům a zájemcům z praxe. Téma místní Agendy 21 bude diskutováno v souvislosti s dokončením reformy veřejné správy, na programu semináře je také debata o Základních registrech nebo o zákoně o úřednících.

Přijďte se podívat na představení nejpokročilejších místních Agend 21

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst ČR pořádá seminář "Jak postupují města a regiony v ČR k udržitelnému rozvoji" - obhajoba kategorie "B" místní Agendy 21. Akce se uskuteční dne 29. listopadu 2011 od 10.00 hod. v Jednacím sále Senátu Parlamentu ČR (Valdštejnské náměstí 4, Praha 1). V rámci akce proběhnou prezentace nejpokročilejších "místních Agend 21" v ČR. Zástupci mikroregionu Drahanská vrchovina, Městské části Praha-Libuš a měst Chrudim, Litoměřice, Kopřivnice, Vsetín představí své osvědčené postupy a zkušenosti z oblasti zapojování veřejnosti, strategického řízení úřadu i municipality, ze zajímavých projektů a aktivit k udržitelnému rozvoji.

Registrační formulář naleznete zde. Akce je finančně podpořena Ministerstvem životního prostředí a je součástí projektu NSZM ČR s názvem "A-test".

18. Celostátní konference NSZM ČR představí způsoby měření udržitelnosti ve městech

Dne 6. prosince 2011 se v budově Autoklubu ČR uskuteční 18. Celostátní konference Národní sítě Zdravých měst ČR. Akce je organizována pod záštitou ministra životního prostředí a ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a je otevřena všem zástupcům měst, obcí a regionů se zájmem o kvalitu, strategické plánování a řízení, finanční zdroje a další aktuální témata.

Konference představí, jak lze měřit udržitelnost ve městech a jak probíhalo testování nejvyšší kategorie "A" MA 21. Dále budou prezentovány konkrétní příklady úspěšných aktivit z praxe měst. Zazní například příspěvky věnující se tématice aktivního stáří (Valašské Meziříčí), férového obchodu (Vsetín), zadávání veřejných zakázek (Chrudim) či využití veřejné služby a dobrovolnictví (Opava). Přijďte se i Vy inspirovat a sdílet své zkušenosti!

Více informací včetně registrace a podrobného programu akce naleznete zde.

Fórum Zdravého města: Jak vidí problémy sami obyvatelé?

Během Fóra Zdravého města určují jeho účastníci 10P - desatero problémů, které je v místě jejich bydliště nejvíce trápí. Pořadí problémů je následně ověřováno anketami a putuje do zastupitelstva. Každé další setkání s veřejností prověří, zda se vedení města, obce či regionu problémy z minulého Fóra odpovídajícím způsobem zabývalo. Během měsíce října se takové veřejné setkání uskutečnilo celkem na devíti místech. Úspěšně proběhlo vůbec první Fórum Zdravého města Štětí, kterého se zúčastnilo na 90 občanů, a také první Fórum Zdravého města Mšeno, rovněž hojně navštívené místními obyvateli, kteří zařadili mezi největší problémy města např. činnost památkové péče, zvýšené exhalace z lokálních topných zařízení či zápach ze skládky komunálního odpadu. Během říjnových veřejných setkání se ve Zdravých městech potvrdil trend zvyšujícího se zájmu místních obyvatel o projednávaná témata.

Poslední letošní Fóra proběhnou v měsíci listopadu v Třebíči (8. 11.), Křižánkách (9. 11.), městském obvodu Ústí nad Labem - Střekov (14. 11.) a Hlinsku (15. 11.). Celkově se tento rok uskutečnilo nebo ještě uskuteční 43 těchto veřejných projednání. Prvním městem, které má rezervovaný termín Fóra na příští rok, je Orlová.

Kampaň Dny zdraví přinesla řadu zajímavých aktivit na podporu zdravého životního stylu

Proběhla každoroční podzimní kampaň Dny zdraví. Aktivity kampaně vycházejí z předpokladu, že zdraví lze v širším pojetí chápat nejen jako absenci nemoci, ale jako celkový stav spokojenosti z hlediska tělesného, duševního i společenského. Osvětové akce ve Zdravých městech, obcích a regionech ČR měly za cíl informovat občany o tom, jak správně pečovat o fyzické i psychické zdraví a jak předcházet zdravotním potížím, ale také třeba jak se vyhnout nadměrnému stresu. Během akcí v rámci kampaně Dny zdraví si mohli občané na řadě míst nechat zdarma změřit tělesné hodnoty (tělesnou hmotnost, tlak, hladinu cukru v krvi atp.), případně absolvovat další vyšetření nebo alespoň získat informace v rámci bezplatného poradenství. Mezi oblíbené akce v rámci kampaně patří "Pochod všech generací", který spojuje různé věkové skupiny obyvatel při pohybové aktivitě, nebo "Běh naděje" - charitativní akce zaměřená na podporu výzkumu léčby rakoviny. Na vybraných akcích kampaně Dny zdraví se podílela pracoviště Státního zdravotního ústavu.

Přehled aktivit zapojených obcí a regionů naleznete na stránce www.ZdravaMesta.cz/dzd.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů