Čtvrtek, 28. března 2024

Národní síť Zdravých měst má stovku členů!

Národní síť Zdravých měst má stovku členů!

- V sále zastupitelstva krajského úřadu kraje Vysočina v Jihlavě se uskutečnilo jednání Valné hromady Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM). Oficiálním přijetím nových členů tak vzrostl počet Zdravých měst, obcí a regionů na rovnou stovku. Jubilejním stým členem asociace se staly jihočeské Dačice.

Národní síť Zdravých měst (NSZM) působí v České republice již 18. rokem a od svého založení prošla vývojem, jehož výsledkem je asociace se stovkou členů různé velikosti - od malých obcí a jejich sdružení až po statutární města a kraje. Od poslední jarní valné hromady se NSZM rozrostla o Liberecký a Plzeňský kraj, statutární město Opava, města Dačice, Klatovy, Turnov, obce Karlovice a Okříšky. Předseda asociace, litoměřický politik Petr Hermann nové členy přivítal a předem poděkoval za jejich aktivitu. "Je nám jasné, že již nyní realizujete řadu zajímavých akcí a aktivit a rádi se od vás přiučíme. Na oplátku nabízíme aktivní platformu pro sdílení inovací, osvědčených praktik a mezinárodních zkušeností z postupů v obcích a regionech v celé Evropě," řekl Petr Hermann.

Členové NSZM sdílejí své osvědčené postupy a inspirace v řadě oblastí, jako například jak zapojovat své občany do rozvoje místa, kde žijí, jak aktivizovat seniorskou populaci, jak rozvíjet podnikatelské prostředí či jak postupovat v dalších oblastech, které souvisí s udržitelným rozvojem. Ředitel Petr Švec připomenul zajímavé akce a aktivity, jako například spolupráci s experty z celé ČR na hodnocení stavu udržitelného rozvoje ve čtyřech pilotních městech. Výsledky auditů jednotlivých témat udržitelného rozvoje z Chrudimi, Kopřivnice, Vsetína i Litoměřic budou představeny na konci tohoto roku, a jejich zkušenosti budou zapracovány do aktualizované Metodiky pro hodnocení kategorie "A" místní Agendy 21 - mezinárodního programu, který usiluje o udržitelný rozvoj za aktivního zapojování veřejnosti.

Zástupci členů NSZM byli na zasedání Valné hromady seznámeni s chystanými aktivitami asociace na národní a mezinárodní úrovni. Valná hromada NSZM vyslovila svůj souhlas s Koncepcí pro období let 2011-2013 i Ročním plánem pro rok 2012. V neposlední řadě Valná hromada schválila svůj rozpočet na rok 2012, který počítá s řadou externích projektových zdrojů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů