Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ondřej Liška: Radní bez vize, město bez budoucnosti

Ondřej Liška: Radní bez vize, město bez budoucnosti

Politici v čele Prahy, velkého a bohatého města, musí do funkce vstupovat s představou, jak by mělo vypadat za pět, deset či dvacet let, a zároveň musí mít odvahu tyto své představy obhájit před veřejností. Ničeho takového jsme se za uplynulý rok nedočkali. Naopak, vedení města pokračovalo v praxi nesystémových rozhodnutí a ignorace občanů.

V radě dál sedí politici, kteří vidí město optikou 70. let

I přes změny vládnoucí koalice sedí v radě Prahy dál politici, kteří vidí město optikou 70. let minulého století. Občanský demokrat Nosek i vůdčí osobnost TOP 09 Hudeček jsou stejně jako sociální demokrat Březina nadšenci "betonového města", což v jejich podání znamená více zastavěného území a více vnitroměstských dálnic.

Situaci v Praze by nejlépe vyřešily nové volby. Mandát koalice ODS a ČSSD byl pochybný od samého počátku. Velká koalice by nevznikla bez manipulace s volebními obvody a dočasné eliminace menších stran. Toto účelové spojení podle očekávání paralyzovalo činnost rady hned po volbách. Bezzubá a nekompetentní opozice TOP 09 se sice tu a tam ozvala, ovšem zásadní otázky ji nechávaly chladnou.

Územní plán, čistička, smog, Spořilov

A nouze o témata pro opoziční práci skutečně nebyla. Náměstek Nosek místo vypořádání připomínek a vydání nového plánu pokračoval v korupcí zavánějících ad-hoc změnách. Nadále odmítal zřízení pozice hlavního architekta metropole. Prosazoval nevhodné a proti zájmům Pražanů jdoucí projekty - rozšíření skládky Ďáblice, dálniční průtah Libní, Žižkovem a Malešicemi nazývaný Blanka II. nebo vnější obchvat, který má desetitisíce aut přivést do blízkosti pražských čtvrtí.

Drobilovy machinace na SFŽP a neschopnost radního Lohynského připravily město o 6 miliard korun na stavbu čističky odpadních vod. Stavba tunelu Blanka se prodražila o miliardy. V oblasti veřejné dopravy koalice neměla představu, jak zajistit financování výstavby metra A a D, ani z čeho nakoupit nové tramvaje. Pěší a cyklistická doprava se opět stala popelkou. V nejhorší smogové situaci za poslední roky koalice nedokázala zareagovat. Místo přípravy opatření, která by zmírnila množství aut v ulicích, a tím i znečištění ovzduší (nízkoemisní zony, plošné parkovací zony), si primátor Svoboda chválil, jak se jednoho smogového rána dostal rychle autem na radnici.

Koalice nedokázala za rok zvolit radního pro životní prostředí, což mělo negativní důsledky. Spořilov se topí v emisích a hluku z kamionů, chráněná území připravená zeleným radním Štěpánkem čekají na schválení. Místo ochrany veřejného zájmu se koalice postarala o prohloubení nerovností mezi občany. Praha trpí nedostatkem školek a nikdo nepřipravil koncepční materiál, jak to řešit. Rada slíbila zatočit s hazardem a za jejího působení počet videoloterijních terminálů vzrostl. Opencard je mimo kontrolu, pořídit si ji teď musí už i důchodci a šestileté děti.

Vodítko pro ty, kdo se chtějí pokusit o pražský restart

Ohlédnutí za ročním působením velké koalice moci a peněz nenabízí o mnoho více než zmar a pachuť. Může však být užitečným vodítkem pro ty, kdo se chtějí pokusit o pražský restart. Počkejme si na programové prohlášení nové rady. Doufejme, že převáží modernější pohled na budoucnost metropole. Třeba se ukáže, zda Pražanům svítá naděje na změnu, nebo se prach usadí a přibudou další letokruhy zbytečné a neospravedlnitelné stagnace.

AUTOR: Ondřej Liška
Autor je úřadujícím předsedou Strany zelených

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů