Sobota, 20. dubna 2024

Chystáte se vysadit stromy, obnovit prostranství a upevnit sousedské vztahy? Žádejte o grant

Chystáte se vysadit stromy, obnovit prostranství a upevnit sousedské vztahy? Žádejte o grant

O tom, že sázení stromů a vytváření zelených veřejných prostranství může upevnit sousedské i jiné vztahy, se každým rokem přesvědčují desítky škol, obcí, sdružení a spolků, které podpoří Nadace Partnerství svými příspěvky. Šanci zanechat za sebou společný výsledek v podobě vysázené ovocné aleje nebo upraveného dětského hřiště budou mít lidé také v příštím roce. Už teď mohou žádat o nadační příspěvek Malý grant a Místo pod stromy.
Například jihočeská vesnička Hubov patřící k obci Nadějkov díky sázení stromů znovu ožila. Počet zdejších obyvatel v minulých letech vzrostl, přibyly zejména mladé rodiny s dětmi. S narůstajícím množstvím lidí stoupla také chuť zlepšit a zpříjemnit vzhled osady a jejího neupraveného okolí, a proto se místní okrašlovací spolek rozhodl vtáhnout obyvatele do výsadby jabloňové aleje kolem silnice. Nadace Partnerství poskytla spolku Malý grant, díky němuž mohli nakoupit sazenice jabloní, kůly, ochranu proti okusu a další potřebný materiál k výsadbě.
Podmínkou udělení nadačního příspěvku bylo zapojení široké veřejnosti do výsadby, což se spolku podařilo splnit díky uspořádání jablečné slavnosti spojené s listováním moštu a ochutnávkou štrúdlů. "Slavnost, na kterou přišlo přes sto lidí, předčila naše očekávání. Sázely celé rodiny a skupinky přátel, bezprostřední radost dětí ze sázení přispěla k velmi příjemné a radostné atmosféře. Reakce veřejnosti byly pochvalné, někteří za námi přicházeli s návrhy na další možnou výsadbu," říká předsedkyně Okrašlovacího spolku pro Nadějkov Jana Průšová. A tak si lidé z osad Nadějkova užili zábavu ze společného zkrášlování okolí i díky příspěvkům Nadace Partnerství letos ještě dvakrát - při výsadbě ořešáků do Hronova Vesce a švestkové aleje do Kaliště.
I v roce 2012 budou mít lidé možnost spolu se svými sousedy, přáteli a spolužáky sázet stromy nebo obnovovat veřejná prostranství s přispěním grantů od Nadace Partnerství. "do 20. ledna mohou zájemci z řad obcí, škol, sdružení, spolků a příspěvkových organizací žádat o Malý grant najarní výsadbu stromů v maximální výši 20 tisíc korun. Pokud v obci chybí zelené veřejné prostranství vhodné pro vzájemná setkávání nebo k odpočinku, bude zase možné získat nadační příspěvek Místo pod stromy až ve výši 198 tisíc korun," uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství. V případě úprav zelených prostor bude zapojení veřejnosti ještě těsnější, protože lidé přímo dostanou příležitost navrhnout je podle svých potřeb a představ. "Tímto způsobem se snažíme zajistit, aby se budoucí uživatelé zapojili hlavu stejně jako ruce a podíleli se na utváření myšlenky i konkrétních realizačních pracích," dodává Adámková.
Další informace o nadačních příspěvcích je možné nalézt na webových stránkách www.stromzivota.cz.
Bližší informace o Malých grantech: http://www.nadacepartnerstvi.cz/stromzivota/male-granty
Bližší informace o Místu pod stromy: http://www.nadacepartnerstvi.cz/stromzivota/misto-pod-stromy
Kontakt:
Ivana Adámková, koordinátorka grantů, e-mail: ivana.adamkova@nap.cz, tel: 515 903 131
profesní odbornost: výsadby stromů, zeleň ve městě i v krajině, ochrana přírody

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů