Pátek, 19. dubna 2024

Zdravá města jsou v realizaci místní Agendy 21 nejlepší v ČR

Zdravá města jsou v realizaci místní Agendy 21 nejlepší v ČR

Místní Agendu 21 (MA21) jako soubor postupů, které mají za cíl systémové směřování k udržitelnému rozvoji se zapojením veřejnosti, lze úspěšně realizovat v obcích a regionech všech typů i velikostí. Členové NSZM patří dlouhodobě mezi nejlepší realizátory tohoto mezinárodního programu v České republice. Zástupci mikroregionu Drahanská vrchovina, Městské části Praha-Libuš a měst Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice a Vsetín opakovaně obhájili splnění kritérií kategorie "B" MA21. Letos proběhla veřejná obhajoba v prestižních prostorách jednacího sálu Senátu Parlamentu ČR před téměř stovkou zájemců o toto téma a za účasti významných hostů.

Úspěšnost členů NSZM v realizaci MA21 dokládá také trend zvyšujícího se počtu měst a obcí, které splňují kritéria kategorie "C". V letošním roce by tato kritéria mohlo splnit až 30 členů NSZM, což je o třetinu více než v loňském roce.

V roce 2011 navíc ve Zdravých městech Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice a Vsetín probíhalo testování toho, jak měřit a vyhodnocovat nejvyšší kategorii "A" MA21. Zástupci uvedených Zdravých měst byli za toto své úsilí a výsledky oceněni během 18. Celostátní konference NSZM.

Mikroregiony, malé obce do 2 tis. obyvatel, kraje i statutární města mají v podmínkách ČR svou vlastní sadu Kritérií MA21 - tedy sadu pravidel a návodů, dle kterých se mohou vzájemně poměřovat v kvalitě. NSZM v roce 2011 rozvoj MA21 v různých typech municipalit dále podporovala a připravila přehlednou sadu informačních letáků. Tyto materiály obsahují nejen informace o MA21 v ČR, Databázi MA21 a sadách Kritérií, ale také praktické zkušenosti přímých realizátorů MA21 z mikroregionu, kraje i malé obce.

Více informací o MA21 včetně sad kritérií ke stažení naleznete na stránce

www.MistniAgenda21.cz

.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů