Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krasov doufá, že kvůli elektrárnám bude moci vypsat referendum

Krasov doufá, že kvůli elektrárnám bude moci vypsat referendum

Představitelé Krasova na Bruntálsku přivítali rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), podle nějž bylo chybné rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který v obci nepovolil referendum. Hlasování občanů se mělo týkat stavby větrných elektráren. Obec stále počítá s tím, že pokud to bude možné, určitě referendum vypíše, řekla ČTK starostka Krasova Monika Baranová. Sporem o referendum se nyní opět bude zabývat Krajský soud v Ostravě.

"Zastupitelé by mohli stavbu elektráren schválit sami, ale já myslím, že o takových věcech by měli rozhodovat především občané. Chceme se ujistit, jestli to lidé chtějí, nebo ne," řekla starostka. Uvedla, že obci by stavba finančně pomohla. "Příjmy by pro nás byly dost přínosné. Ale pokud bychom referendum nemohli udělat, žádná elektrárna nebude, protože to zastupitelé neschválí," řekla Baranová.

Krajský soud původně rozhodl, že referendum se konat nemůže, protože obec už uzavřela smlouvu o spolupráci při výrobě větrné energie se soukromou společností. Podle ÚS ale starší smluvní závazky nemohou být automaticky překážkou pro konání referenda. Právo lidí podílet se přímo na správě obecních záležitostí je podle ÚS většinou důležitější než závazky ze soukromoprávních smluv.

Starostka Krasova řekla, že uzavřená smlouva už vypršela. "Bylo v ní, že pokud nezačnou do určitého data stavět, smlouva zaniká," vysvětlila Baranová. Doplnila, že obecnímu úřadu stále chodí nabídky na výstavbu větrných elektráren od různých firem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů