Pátek, 19. dubna 2024

Obce se budou po osmnácté ucházet o titul Vesnice roku a také o Oranžovou stuhu

Obce se budou po osmnácté ucházet o titul Vesnice roku  a také o Oranžovou stuhu

Začal 18. ročník Vesnice roku. Na Dni malých obcí ho dnes zahájili vyhlašovatelé soutěže, mezi které patří Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Spolek pro obnovu venkova. Přihlášky do soutěže mohou obce podávat do 30. dubna.

"Soutěž Vesnice roku je úspěšná a pro obyvatele z regionů důležitá. Svědčí o tom kromě jiného to, že letos zahajujeme už její osmnáctý ročník. Soutěž povzbuzuje obyvatele venkova, aby aktivně spolupracovali při všestranném rozvoji svých domovů," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Vítězné obce jednotlivých krajských kol i hlavní vítěz dostanou dotace od Ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo zemědělství se podílí na soutěži již od roku 2007 a je garantem dílčího ocenění Oranžová stuha, udělovaného za příkladnou spolupráci obce, zemědělského subjektu a zájmových spolků.

"Ministerstvo zemědělství připravilo pro každou obec, která získá krajskou Oranžovou stuhu, dotaci ve výši 600 tisíc korun a vítěz celorepublikového kola dostane navíc 200 tisíc korun," řekl ministr Bendl.

Soutěže se mohou účastnit obce s maximálním počtem 6 200 obyvatel, které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, programem obnovy vesnice nebo programem rozvoje svého územního obvodu.

Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku 1995. Cílem této soutěže je snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Více na www.vesniceroku.cz a také na http://eagri.cz/public/web/mze/venkov/oceneni-oranzova-stuha-vesnice-roku

Jan Žáček
tiskový mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů