Úterý, 16. dubna 2024

Města pro lidi - významná kniha od Jana Gehla vychází i v češtině. Pokřtí ji na festivalu reSITE

Města pro lidi - významná kniha od Jana Gehla vychází i v češtině. Pokřtí ji na festivalu reSITE

Světově uznávaný dánský architekt Jan Gehl uvede a pokřtí v pátek 25. května v Praze čerstvě vydaný český překlad své nejnovější knihy Města pro lidi. Gehlova autogramiáda bude součástí 1. ročníku mezinárodního festivalu reSITE. Tématem festivalu, který se koná od 21. do 27. května 2012 v Praze, je zlepšení života ve městě s důrazem na proměnu vltavských nábřeží. Jan Gehl bude také jedním z hostů ústřední událostí festivalu - mezinárodní odborné konference. Hlavními organizátory festivalu jsou reSITE, vysoká škola Architectural Institute in Prague [ARCHIP] a Nadace Partnerství.

"Jan Gehl poselstvím své knihy Město pro lidi apeluje na lidský rozměr městského prostoru. Měřítkem kvality se opět musí stát člověk, ne automobil, jak tomu bylo v posledním půlstoletí. Radnice mnoha světových měst tento trend reflektují a občané i turisté to oceňují. Gehl změnu myšlení dokumentuje po celém světě a vyzývá tím k následování i nás a naše politiky," říká o knize a jejím významu Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, která se postarala o její vydání.

Jan Gehl osobně představí svou nejnovější knihu v pátek 25. května na pražském festivalu reSITE. Cílem festivalu je podnítit mezioborovou diskuzi a vyhledávat kreativní nápady, které povedou ke zkvalitnění života ve městech. Zahájí jej nejprve mezinárodní konference s mimořádnými hosty a přednášejícími, která proběhne 24. - 25. května ve Veletržním paláci. Na ni bude 26. - 27. května navazovat nejrůznější akce otevřené pro širokou veřejnost, které budou probíhat u vltavského nábřeží v netradičním pavilónu Rosy. Podrobný program včetně registrace na konferenci najdete na www.resite.cz. Knihu Město pro lidi bude možné na festivalu zakoupit za zvýhodněnou cenu a nechat si ji od autora podepsat.

Nadace Partnerství na poznatky Jana Gehla už několik let navazuje při obnovování veřejných prostranství, na český trh jej uvedla vydáním jeho průlomového díla Život mezi budovami a v loňském roce jako hlavního hosta pozvala na konferenci Public Spaces - Living Places věnované proměně veřejných prostranství. Na festival reSITE připravila nadace bezplatný interaktivní workshop nazvaný Nábřeží žije! Vítáni na něm jsou všichni, kteří mají zájem a nápady na oživení pražského nábřeží.

Zajímavé odkazy:

Festival reSITE a registrace na konferenci: www.resite.cz

Na plovárně s Janem Gehlem: https://bitly.com/KOCeMX

Prezentace na loňské konferenci Public Spaces - Living Places: www.publicspaces.cz

Nadace Partnerství a obnova veřejných prostranství: www.nadacepartnerstvi.cz

Kontakty:

Robert Sedlák, Nadace Partnerství, editor knihy Města pro lidi, robert.sedlak@nap.cz, 737 772 673

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů