Pátek, 19. dubna 2024

Fórum Zdravého města - problémy a příležitosti očima místních

Fórum Zdravého města - problémy a příležitosti očima místních

Fórum Zdravého města je pravidelné setkání obyvatel města, obce či regionu , zástupců samosprávy, ale i škol, neziskových organizací či firem působících v daném místě. Nejedná se akci typu "starosta informuje", ale naopak o otevřenou diskusi u tematických stolů, kde každý může vyjádřit svůj názor či vnést podnět k řešení. Během tohoto setkání určují jeho účastníci "10P - desatero problémů" v místě svého bydliště. Seznam problémů je následně ověřován v anketě, do níž se zapojí obvykle širší okruh občanů. Ověřený seznam putuje poté do zastupitelstva, které zahrne řešení jednotlivých témat do plánovacích dokumentů včetně rozpočtu. Fóra probíhají každoročně, lidé tak mohou během veřejného setkání získat informace, jak bylo naloženo ze strany města s jejich podněty z minulých let.

Během června se Fórum Zdravého města uskuteční ve Strakonicích (4. 6.), Křižánkách (5. 6.), Letovicích (6. 6.), Vsetíně (12. 6.), Prostějově (13. 6.) a mikroregionu Drahanská vrchovina (14. 6.). Další veřejná setkání jsou plánována na podzimní měsíce.

Střípky z Fór, která proběhla v uplynulém období:

  • Fóra Zdravé městské části Praha 14 (9. 5.) se zúčastnilo na 90 občanů. Vylosovaní účastníci akce získali dárek od starosty a místostarostky městské části.
  • Nejpočetněji obsazeným stolem Fóra Zdravé městské části Praha - Dolní Počernice (10. 5.) byl stůl dětí a mládeže.
  • Ve statutárních městech Jihlava (15. 5.) a Mladá Boleslav (21. 5.) se Fóra Zdravého města zúčastnilo vedení měst včetně primátorů a náměstků, výrazně vyšší byla oproti minulým letům i účast samotných diskutujících.
  • Ve Zdravé obci Bolatice (16. 5.) se Fóra zúčastnilo 100 lidí, kteří zařadili mezi největší problémy obce mimo jiné opravu místních komunikací nebyo vytvoření příspěvkové organizace pro zajištění aktivit pro předškolní děti.
  • Ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy SEVER proběhla také Dětská fóra Zdravého města v Praze 14 (11. 5.), Jihlavě (15. 5.) a Kopřivnici (17. 5.).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů